Visoko šolstvo: Zakaj mariborski sindikalisti nasprotujejo podpisanemu stavkovnemu sporazumu?

Franja Žišt Franja Žišt
22.07.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bobo
V delnem stavkovnem sporazumu med visokošolskim sindikatom in pristojnim ministrstvom urejajo sobotno delo, pedagoške normative, pravico do osnovnih sredstev za raziskovalno delo in delo na domu.

Minister je bil seveda "izredno vesel", ker so se "dobro dogovorili" o rešitvah, s katerimi bodo poskusili bolje urediti delovne pogoje zaposlenih na univerzi. Da se bo to res zgodilo, bodo morali spremembe vnesti v kolektivno pogodbo, po ministrovih besedah naj bi dogovorjeno realizirali po (parlamentarnih) počitnicah. Medtem pa se bodo nadaljevala pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij in plačnem sistemu. Papič izpostavi, da so se začeli pogovarjati o izenačitvi plačnih razredov med visokošolskimi učitelji na univerzah in raziskovalci na inštitutih, "dozorela" pa je tudi želja, da bi se lotili oblikovanja kolektivne pogodbe, ki naj bi urejala področje visokega šolstva in znanosti, pri čemer bi morali visoko šolstvo izvzeti iz kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje, kamor sodi zdaj.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta