Že 25 let najboljši prijatelji

Saša Britovšek Saša Britovšek
28.09.2019 05:02

Marta Kauffman in David Crane sta ameriška televizijska producenta in avtorja, ki sta pred dobrega četrt stoletja ustvarila Prijatelje. Z njimi pa tudi odnose, po katerih se zgleduje cela generacija gledalcev, način življenja, kot mu sledijo, in šale, ki si jih pripovedujejo. Ne le to, ustvarila sta televizijsko serijo, katere uspeh je nemogoče dohiteti, kaj šele preseči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Ne slovi le kot ena najbolj gledanih nadaljevank vseh časov, svoje gledalce je vsa ta leta tudi izobraževala, zabavala, tolažila in povezovala.

REUTERS

Zgodba o prijateljih, ki so družina

Danes je že skoraj težko najti uspešno serijo iz prejšnjega tisočletja, ki je televizijske hiše ne bi poskusile ponovno obuditi ali pa so o tem vsaj razmišljale. Preverjene recepte je vendar bolj preprosto aktualizirati kot iskati nekaj novega in perspektivnega, bližnjice se iščejo tudi v televizijskem svetu. Vrnili so se Beverly Hills, Polna hiša, MacGyver, Will & Grace, Midve z mamo ... Seveda se z vprašanjem, ali se bo šesterica prijateljev iz New Yorka kdaj ponovno srečala, srečujeta tudi Crane in Kauffmanova, a vrnitev vedno odločno zanikata. "Eden od razlogov je, da gre za serijo o življenjskem obdobju, ko so prijatelji tvoja družina. Ko pa družino že imaš, se to spremeni. Drugi razlog je, da je nemogoče tekmovati s tistim, kar smo nekoč naredili," je na televizijskem festivalu Tribeca letos pojasnjevala Marta Kauffman. Crane jo je dopolnil: "Naredili smo šov, kot smo si ga želeli narediti. Uspelo nam je in nanj smo pripeli pentljo. To je to. Če bi danes 'obiskali' like iz serije, ti ne bi imeli več tistega DNK, ki smo ga poznali, preveč bi bili spremenjeni in to ne bi bilo to." Da, konec koncev si oboževalci želijo njihovih prigod, šal, začinjenih z njihovimi značaji, slišati njihove dovtipe, ne pa zgodbe 50-letnega Chandlerja ali 55-letne Monice, kot ju je življenje izklesalo v zadnjih 20 letih. Torej če želite podoživeti Prijatelje, poglejte Prijatelje, kot so bili med letoma 1994 in 2004. Tako so prejšnjo nedeljo, dan pred "rojstnim dnevom" serije, v več kot 1000 kinodvoranah po ZDA predvajali (digitalno obnovljeni) maraton oziroma najbolj priljubljene epizode.

V newyorškem Sohu spet stoji dom Prijateljev

"Pred 25 leti smo spoznali šest dvajsetinnekajletnikov, katerih življenja in ljubezni so bila intimno prepletena. Deset let so nas gostili v svojem svetu. Dobrodošli nazaj! Sedite na zofo, med prijatelji ste." Dobrodošlica, ki te dni pozdravlja obiskovalce pop-up prostora v New Yorku, kjer so ob praznovanju jubileja za mesec dni postavili del scenografije legendarne serije. Vročekrvni navdušenci so vstopnice razgrabili v treh urah, saj bo galerija doživetja odprta le mesec dni, število obiskov pa je omejeno. Na 800 kvadratnih metrov velikem razstavnem prostoru se obiskovalci, ki so imeli srečo in so se dokopali do vstopnic, lahko sprehodijo med sobami iz serije, si od blizu ogledajo najbolj znamenite rekvizite, ki so bili nosilci dogodivščin med mladimi Newyorčani. Doživetje pa se začne z oranžno zofo in tistimi pisanimi dežniki, s katerimi Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler in Joey v uvodni špici pozdravljajo gledalce, le da zdaj vabijo k fotografiranju instagram generacijo oboževalcev. Česa se še spomnimo? Tam so znamenita vijoličasta vrata z zlatim okvirjem, tudi pomični fotelj iz "fantovskega" stanovanja, pa Joeyjev pingvin Hugsy in zapestnica prijateljstva, ki jo je poklonil Chandlerju. Seveda, Rossova vesoljska čelada in preozke usnjene hlače. Monicina kuharska oprava, ultrazvočni posnetek, s katerim je Rachel napovedala prihod dojenčka ... Razstavni eksponati (replike ali originali), ki pravim oboževalcem obudijo spomin na zgodbo, ki gre zraven. Na koncu spominskega sprehoda je Central Perk. Kavarna, ki je združila Prijatelje in postala sinonim za zabavo, iskreno povezanost in raziskovanje mladosti. Tam si lahko, tako kot bi bili Phoebe, naročite kavo in Chandlerjev kolaček, morda vam ga celo res postreže Gunther, igralec James Michael Tyler.

Podobe, ki jih mladi še danes kopirajo

Ni dovolj le zgodba, da televizijska vsebina kljubuje času in se zapiše v zgodovino. Je kombinacija pozitivno naravnanega scenarija, že omenjena kemija med igralci, humor, ki nikogar ne žali, in podobe, ki ponujajo možnost identifikacije. In prav paleta šestih osrednjih likov je gledalcem vedno ponujala možnost, da v nekom najdejo sorodno dušo ali nekoga, ki mu želijo biti podobni. Njihov videz je oblikovala kostumografinja Debra McGuire. "Potruditi sem se morala, da se bodo njihovi videzi dopolnjevali tako med seboj kot z dizajnom serije in scenografije," je za časopis Guardian pojasnila McGuirejeva, ki je z oblačenjem glavnih igralcev posredno vplivala tudi na oblačenje generacije gledalcev. "Tako smo lahko opazili, da so bile Monicine barve črna, siva, bela, temno rdeča, medtem ko so pri Rachel običajno prevladovali modri in zeleni odtenki. Svobodomiselni Phoebe pa so ustrezali vzorci. Pri fantih niso glavne vloge igrale barve, pač pa teksture in stil. Ross je bil žametno urejen, Chandler je rad oblekel nekaj v retro stilu ali športne majice. Joey je imel rad usnjeno jakno, kasneje tudi kakšen pleten pulover. Vsak je imel svojo vizualno identiteto." Ustvarjalci šova so kostumografinji predlagali, da ohranja njihov videz čim bolj sproščen in realističen, tak, da lahko sloni na zgodbi, a se je včasih menda drznila temu malce upreti. "Želela sem, da bi kdaj kak kos oblačila v gledalcu zbudil zanimanje, da bi se pojavil nepričakovano ali nosil neko še nerazkrito zgodbo. Tako nekako, kot bi se lahko vsi pred televizorji spraševali, zakaj ima Monica tako čudovito stanovanje, ki si ga nekdo v zgodnjih dvajsetih res ne more privoščiti. Zato sem tudi brezposelnemu igralcu Joeyju oblekla Armanijevo jakno," pripoveduje kostumografinja, ki se še danes srečuje s stilskimi vprašanji novih generacij, ki gledajo Prijatelje, saj se moda iz devetdesetih spet vrača na ulice. Nekoč so največ zanimanja požela oblačila Rachel, danes pa je to menda Monicin stil oblačenja.

David Schwimmer, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Lisa Kudrow in Matt LeBlanc. V seriji in mislih gledalcev bodo skupaj za zmeraj.
Reuters

Kdo bi ne želel k njim v goste?!

V Prijateljih so epizodno gostovali številni hollywoodski zvezdniki, k čemur jih glede na popularnost serije ni bilo težko privabiti. Verjetno najbolj znano gostovanje je bilo v osmi sezoni, ko je kot nekdanji sošolec Monice in Rossa skozi vijoličasta vrata vstopil Brad Pitt, ki je bil takrat poročen z Jennifer Aniston. Z njimi pa so se družili še Julia Roberts, Susan Sarandon, Charlie Sheen, George Clooney, Hugh Laurie, Winona Ryder, Christina Applegate,​ Bruce Willis, Reese Witherspoon, Kristin Davis​, Sean Penn, Alec Baldwin, Danny DeVito, Jason Alexander in Robin Williams.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta