398 milijonov evrov vredna slika na 500 milijon evrov vredni jahti

DR
11.06.2019 15:44

Slika z naslovom Salvator Mundi Leonarda da Vincija domnevno od nedavnega krasi enega od prostorov na superjahti savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prestiž na vodi in pod palubo. Jahta Serene princa Mohameda bin Salmana
Arhiv Večera

Najdražje umetniško delo na svetu, slika z naslovom Salvator Mundi, mojstrovina Leonarda da Vincija, domnevno od nedavnega krasi enega od prostorov na superjahti savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana. Lokacija slike je bila skrivnost, odkar so jo leta 2017 na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodali za rekordnih 398 milijonov evrov. V ponedeljek pa je spletni portal Artnet poročal, da 500 let staro mojstrovino hranijo na 500 milijonov evrov vredni jahti Serene v lasti Mohameda bin Salmana. Portal Artnet je še poročal, da so po besedah posrednikov, ki sta sodelovala pri prodaji, sliko sredi noči s prinčevim helikopterjem odpeljali na omenjeno jahto.
Slika Salvator Mundi, okoli katere se je vnela afera zaradi namigov, da je sploh ni naslikal Leonardo da Vinci, ampak eden od njegovih pomočnikov, bi morala biti septembra lani del razstave v bližnjevzhodni podružnici pariške galerije Louvre. "Ker je tako dolgo trajalo, da smo jo sploh odkrili, je ta mojstrovina zdaj naše darilo svetu," je junija lani dejal Mohamed Kalifa Al Mubarak, predsednik ministrstva za kulturo in turizem v Abu Dabiju. "Veseli smo, ker lahko ljudi od blizu in daleč povabimo, naj pridejo občudovat njeno lepoto." Toda teden pred načrtovanim razkritjem slike 18. septembra so odprtje razstave preložili za nedoločen čas.

Sliko Salvator Mundi, svojevrsten portret Jezusa Kristusa, naj bi bil Leonardo da Vinci ustvaril okoli leta 1500. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta