Ali veste, zakaj je večina potniških letal bele barve?

Gr.G.
06.01.2020 11:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bela barva ima številne prednosti.
Reuters

Če radi potujete z letali, ste med čakanjem na letališču gotovo opazili, da je večina potniških avionov bele barve. O tem marsikdo sploh ne razmišlja, vendar pa obstaja več tehtnih razlogov, zakaj je temu tako. Vsaka letalska družba sicer svoja letala delno (običajno gre za poslikavo repa, kakšno črto ali dekoracijo na strani trupa) obarva v barve njihove blagovne znamke, osnovna barva pa je vseeno bela. Toda zakaj? 

"Sončna krema" za potniško kabino

Svetle barve bolje reflektirajo sončno svetlobo in sevanje med letom, na tleh, med čakanjem na letališčih, pa preprečujejo prekomerno segrevanje potniške kabine, navaja Business Insider. Profesor za aeronavtiko in astronavtiko na MIT R. John Hansman je pojasnil, da je to skoraj tako, kot če bi na kožo nanesli sončno kremo. "Če na vroč poletni dan oblečete temno majico, se segrejete bolj, kot bi se v primeru bele majice," je dejal Hansman. 

Parkirana bela letala se na letališčih manj segrejejo.
Reuters

Lažji pregled morebitnih poškodb

Potniška letala tehniki zaradi varnosti redno pregledujejo in iščejo morebitne razpoke ali udrtine. Strokovnjaki zagotavljajo, da je poškodbe, korozijo ali madeže zaradi puščanja olja najlažje prepoznati prav na beli površini. 

Ptice v zraku bolje vidijo bele jeklene ptiče.
Reuters

Bela barva odvrača ptice

Študija, ki so jo leta 2011 objavili v znanstveni reviji Human-Wildlife Interactions, razkriva, da bela barva avionov odvrača ptice, saj svetli trup letala na nebu prej opazijo. Pokazalo se je, da temnejša letala zmanjšujejo sposobnost ptic, da bi pravočasno zaznale avion in se mu izognile. Ptice vsako leto povzročijo škodo na letalih v skupni vrednosti preko 600 milijonov dolarjev. 

Boljša vidljivost pri iskanju in reševanju

Še en dober razlog je, da so letala bele barve. Tako so bolje vidna v nočnem času, prav tako so bolj prepoznavna v primeru strmoglavljenja. Belo barvo tako na tleh kot tudi na vodi reševalci hitreje opazijo. 

Reševanje strmoglavljenega Airbusa A320 letalske družbe Germanwings. 
EPA

Prihranek pri teži je prihranek pri denarju

Po podatkih spletne strani AirWhizz bi bilo vsako letalo proizvajalca Boeing, če bi ga pobarvali v drugih barvah, približno 250 kilogramov težje. Bela barva pa doda zgolj 25 kilogramov k skupni masi letala. Višja teža pa pomeni večjo porabo kerozina. Tako so pri American Airlines, ko so se odločili svoja letala prebarvati belo, privarčevali preko 2 milijona dolarjev stroškov za gorivo v letu dni. Letalski inženir Jill Farkas je za DailyMail pojasnil, da je bela barva običajno precej lažja od rdeče ali črne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta