(AVDIO in VIDEO) Podkast Večer v živo s Sebastjanom Kristovičem: Za kaj je vredno živeti?

Maja Furman Maja Furman
20.04.2022 16:25

Maja Furman se je pogovarjala s Sebastjanom Kristovičem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastjan Kristovič (foto: Večer)
Večer

S profesorjem s področja psihologije, dr. Sebastjanom Kristovičem, sva se pogovarjala o tem, zakaj ljudje doživljajo bivanjsko praznino in krizo smisla. Zakaj se ta občutek pojavlja že pri otrocih? Kdo ali kaj nam krade občutke povezanosti, smiselnosti, polnosti, veselja do življenja? V podkastu vzroke za tovrstno "izpraznjenost" niza sogovornik, odgovore, za kaj je vredno živeti, pa boste slišali na Večeru v živo, ki bo v Mariboru 3. junija.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Dr. Kristovič, dobrodošli. Občutek bivanjske praznine, o katerem govorite, je bil nekoč znan predvsem starostnikom. Zastrašujoče pa je spoznanje, da se s tem občutkom srečujejo že otroci? Zakaj?

"Zadnje desetletje smo na področju duševnega zdravja priča pojavom, ki jih prej nismo poznali. Kar je po svoje nekakšen paradoks, saj v celotni zgodovini človeštva ljudem nikoli ni šlo tako dobro, še nikoli nismo živeli v takem blagostanju, kot živimo zdaj. Po drugi strani pa še nikoli ni bilo toliko anksioznosti, agresije, depresij in ostalih duševnih stisk. Ogromno ljudi se pritožuje nad občutki notranje praznine in občutenjem nesmiselnosti življenja. Da ne govorimo o kemičnih in ne kemičnih zasvojenostih. Tovrstne stiske so se prikradle v vsa starostna obdobja, med mladostnike in tudi med starejše. Vsako leto gredo milijoni evrov za antidepresive in pomirjevala. Ta podatek je izredno zaskrbljujoč, poraja se vprašanje: kaj se dogaja?"

Res je, kaj se dogaja?

"To nas je vprašala tudi gospa iz Darfurja, ko je bila na obisku v Sloveniji. Očarana je bila nad našimi naravnimi lepotami. Šokiral pa jo je podatek o visokem odstotku samomorov pri nas. Ni mogla dojeti, da si nekdo želi vzeti življenje v tako idiličnem okolju, v tako razviti družbi. Ljudje v okolju, iz katerega prihaja sama, si želijo živeti, hrepenijo po življenju! Čeprav so njihove razmere zelo drugačne od naših, živijo v težkih okoliščinah, je zanje življenje dragoceno, doživljajo ga kot nekaj lepega. Eden od ključnih krivcev, zakaj prihaja do raznih stisk v razviti družbi, so zasloni. Z njimi imamo zasvojene cele generacije otrok in mladostnikov, čeprav se tega sploh ne zavedamo. V svetu se za tovrstno zasvojenost uporabljata izraza digitalni kokain in digitalni heroin. Zasloni imajo na možgane namreč enak vpliv kot trde droge. Kljub vsem tem škodljivim posledicam, ki so znanstveno že dolgo dokazljive in o katerih že vrsto let predavam in delam na področju osveščanja, starši svoje otroke še vedno brezskrbno prepuščajo zaslonom."

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta