Bogastvo za obisk v vesolju: 23 milijonov evrov za desetminutni polet

ZUR
14.06.2021 15:55
Eden najbogatejših zemljanov Jeff Bezos bo z bratom in zmagovalnim dražiteljem občudoval naš planet v breztežnosti z roba vesolja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potovanje v vesolje z najbogatejšim zemljanom Jeffom Bezosom pač ne more biti poceni. Foto: REUTERS
Reuters

Koliko bi bili pripravljeni plačati, da bi se lahko z lastnikom družbe Amazon in najbogatejšim zemljanom Jeffom Bezosom odpravili na vznemirljiv, dobrih deset minut trajajoč izlet v vesolje? Glede na najboljšo ponudbo na dražbi, ki se je končala v soboto, je sedež poleg Bezosa vreden kar 28 milijonov dolarjev oziroma 23 milijonov evrov. Preračunano to pomeni okoli 37 tisoč evrov na sekundo! Podjetje Blue Origin je dražbo začelo prejšnji mesec, preden so javnosti razkrili, da bo njihov ustanovitelj in milijarder Jeff Bezos s svojim bratom Markom tudi sam v prvi misiji posadke rakete New Shepard, poimenovane po prvem Američanu v vesolju Alanu Shepardu. Bezos, ki je razkril, da si je že kot petletni deček želel poleteti v vesolje in da se pustolovščine zelo veseli, je Blue Origin ustanovil leta 2000, še vedno pa je povsem v njegovi lasti. Financira ga z občasno prodajo svojih delnic Amazona.{infobox-quote_full}163323{/infobox-quote_full}

Direktorica prodaje pri podjetju Blue Origin Ariane Cornell je med prenosom dogodka v živo povedala, da se je na dražbo, ki jo je gostila avkcijska hiša RR Auction iz Bostona, prijavilo 7600 ljudi iz 159 držav. Še v četrtek je bila najvišja ponujena cena za polet 4,8 milijona dolarjev, nato so hitro presegli 20 milijonov. Ime zmagovalnega dražitelja še ni razkrito, objavili ga bodo v prihodnjih nekaj tednih.

Blue Origin bo raketo, ki lahko sprejme šest potnikov, v vesolje izstrelil predvidoma 20. julija iz mesta Van Horn v zahodnem Teksasu. Izbrani datum vesoljskega poleta je 52. obletnica prvega pristanka človeka na Luni, misije ameriške vesoljske agencije Nasa Apollo 11. Po izstrelitvi naj bi raketa v dveh minutah pospešila na več kot 3700 kilometrov na uro, po treh minutah pa bodo potniki že občutili breztežnost in se dvignili okoli sto kilometrov nad Zemljo. Kapsulo so nazadnje testirali sredi aprila, ko so dosegli višino 105 kilometrov, a vsi testni poleti so potekali brez posadke. Tokrat bodo v raketi prvič sedeli štirje potniki - imena četrtega še niso objavili. Plovilo ima velika okna, ki ponujajo lep razgled na vse, kar se med letom dogaja daleč spodaj.{api_embed_photo}674799{/api_embed_photo}

Končni cilj podjetja je prodaja vozovnic širši javnosti - ekskluzivna vožnja sto kilometrov nad modrim planetom ponuja slikovite razglede, nekaj minut breztežnosti in možnost hvalisanja na družbenih omrežjih, je poročala televizija CNN. Izkupiček dražbe bodo namenili fundaciji Blue Origin za promoviranje znanosti in spodbujanje mladih za študij tehnologije, inženirstva in matematike. Hkrati pa so z dražbo preverili, koliko so milijonarji pripravljeni plačati za kratek polet v vesolje. V soboto dosežena cena 23 milijonov evrov je veliko višja od tiste, za katero je svoje vstopnice prodal neposredni konkurent podjetja Blue Origin, podjetje Virgin Galactic britanskega milijarderja Richarda Bransona. Čeprav Virgin Galactic še ni popeljal potnikov v vesolje, je prodal že približno 600 vozovnic, vsako za 160 tisoč do 200 tisoč evrov. A to je veliko nižja cena, kot bi bila za orbitalna potovanja podjetja SpaceX Elona Muska, ki bodo ljudem omogočila, da preživijo več dni v orbiti ali celo ostanejo na Mednarodni vesoljski postaji. Finančne podrobnosti teh potovanj niso razkrite, a po vladnem poročilu naj bi SpaceX prodajal prosta mesta za 45 milijonov evrov - v ceno pa niso vključeni stroški za uporabo vesoljske postaje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta