Dvanajst slovenskih fotografov v ugledni družbi najboljših na svetu

Saša Britovšek
16.07.2021 16:04
Na največjem fotonatečaju na svetu je tekmovalo tudi 5410 del slovenskih fotografov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalna fotografija v kategoriji ljudje avtorja Hartmuta Schwarzbacha
Foto: Hartmut Schwarzbach/CEWE
Hartmut Schwarzbach/Cewe

Naš svet je lep je bil slogan in vodilo več kot 600 tisoč fotografij iz sto sedemdesetih držav, ki so se letos potegovale za nagrade na največjem fotonatečaju na svetu CEWE Photo Award. Lepota narave in trenutek primerne svetlobe lahko skozi fotografski objektiv ustvarita čudeže. S tem so se strinjali tudi člani letošnje žirije, priznani svetovni fotografi, med ocenjevanjem v desetih kategorijah. Žiriji je predsedoval francoski okoljevarstvenik, aktivist, novinar in fotograf Yann Arthus-Bertrand, med drugimi sta svoje ocene podali nemška fotografinja Ulla Lohmann, ki ustvarja za BBC in National Geographic, in Britanka Christie Goodwin, ena najslavnejših portretnih fotografinj, katere fotoaparat je ovekovečil že mnoge znane zvezdnike, tudi Paula McCartneya, Katy Perry in Eda Sheerana na njihovih turnejah.{infobox-quote_full}167969{/infobox-quote_full}

"Prejeli smo 606.289 fotografij in prav vsaka prikazuje lepoto sveta. Kreativnost in entuziazem fotografov sta neusahljiva," je bil ob razglasitvi navdušen dr. Christian Friege, izvršni direktor CEWE, saj je raznolika motivika objela vse konce našega planeta. Natečaj pa je v ospredje postavil tudi humanitarno noto, ki je bržkone spodbujala k sodelovanju. Za vsako poslano fotografijo namreč CEWE nameni 10 centov izobraževalnemu projektu na Haitiju, s katerim se bo financiral del šolskega kompleksa v prostorih SOS Otroške vasi Port-au-Prince-Santo v glavnem mestu Haitija. Tako je zdaj zbranih 60.289 evrov.

​Od regratove lučke do sojine omake

Poglejmo nekaj opisov zmagovalnih fotografij. V kategoriji fotografij iz zraka je zmagal posnetek pridelovanja sojine omake bangladeškega fotografa Azima Khan Ronnieja. "Je fotografija, ki jo lahko gledaš ure in ure, saj te vabi harmonija barv in skladnosti, osupljiva je!" je zmagovalko predstavila članica žirije.

Na Filipinih posneta fotografija nasmejanih otrok nemškega avtorja Hartmuta Schwarzbach je najbolj navdušila v kategoriji ljudje. Med fotografijami kategorije potovanje in kulture je slavil belgijski avtor Siegfried Claeys z neobičajno fotografijo ljudi, ki zrejo v horizont. Opisali so jo kot pomirjujočo, popolno melodijo. V kategoriji pokrajina je zmagala fotografija zaledenelega svetilnika avstrijskega fotografa. Fotografija jajca, pečenega na oko, ki se ga dotika ovitek za telefon, je prepričala s svojo duhovitostjo v kategoriji kuhanje. Nemški fotograf jo je posnel naključno, med merjenjem jakosti svetlobe v svojem studiu. Posnetek brzečega hitrega vlaka je zmago v kategoriji tehnologija prinesel nizozemskemu fotografu. V kategoriji živali je s svojo toplino in čutnostjo najbolj navdušila fotografija družine slonov Josefa Schwarza, posneta v Južnoafriški republiki. Neobičajen posnetek regratove lučke, poškropljene z vodo, je zmago prinesel Petri Jung v kategoriji narava. Med športnimi fotografijami je slavila fotografija dečkov, ki igrata ulični nogomet, Andreasa Bauerja, posneta v Havani.

Med tekmovalnimi fotografijami je bilo tudi 5410 posnetkov 595 slovenskih fotografov in med 1000 nagrajenih fotografij z vsega sveta se jih je uvrstilo dvanajst. Vsak bo prejel darilni bon CEWE v vrednosti 100 evrov.{api_embed_photo}685970{/api_embed_photo}

Titule ene od treh mesečnih zmagovalk se je lani julija razveselila Slovenka Andreja Ravnak. Na svoji fotografiji je na beneškem karnevalu ujela čarobnost luči, arhitekture, jutranjih sončnih žarkov in glamuroznega kostuma. Avtorica pravi, da gre za fotopoezijo, ki je ne bo nikoli pozabila.

500 let fotografiranja

Lovljenje trenutkov je svojevrstna strast in umetnost že stoletja dolgo. V optični fazi je fotografija s kamero obscuro nastala že leta 1519. Približno takšna, kot jo poznamo danes, pa je uspela Josephu Nicéphoreju Niepceju leta 1827, ko je izumil material, ki se strdi pri stiku s svetlobo. A za zapisovanje ujetih lepot se moramo zahvaliti (čudežnim) stekelcem objektiva. Analogne fotografije so iz dneva v dan bolj redke, medtem ko napredek digitalne fotografije dela iz vsakogar med nami že skoraj umetnika, čeprav to nismo. Res je tekmovanje v umetnosti zelo subjektivno, a fotografi v svoji stroki radi tekmujejo in presegajo meje mogočega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta