Facebook: Ukradeni podatki uporabnikov vredni 10 centov na osebo

A.S.
09.11.2018 13:04

Hekerji so na družbenem omrežju Facebook ukradli več 10 tisoč zasebnih pogovorov med uporabniki, poročajo britanski mediji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

O kraji podatkov in pogovorov so prvi poročali na BBC, saj so na internetu opazili oglas za nakup informacij o 120 milijonih uporabnikov družbenega omrežja. Dostop do podatkov so hekerji prodajali po 10 centov na osebo. Oglas, ki ga sedaj ni več možno najti na internetu, je bil objavljen na forumu s strani uporabnika FBSaler. "Prodajamo osebne informacije uporabnikov Facebooka. Naša podatkovna baza vključuje 120 milijonov uporabnikov," je zapisal v oglasu.
Kot dokaz za ukradene informacije je heker objavil 81.000 ukradenih profilov, ki so vsebovali tudi zasebne pogovore. Poleg tega je dodal še 176.000 računov, ki so vsebovali večinoma generične informacije – elektronski naslov in mobilne številke, ki bi jih lahko pridobil vsakdo brez vdiranja. BBC in Digital Shadows, podjetje za spletno varnost, sta krajo potrdila s pomočjo petih ruskih uporabnikov Facebooka, ki so bili žrtve napada. Večina napadenih uporabnikov prihaja iz Rusije in Ukrajine, nekaj tudi iz Velike Britanije, Amerike in Brazilije.
Facebook je bil sicer že nekajkrat obtožen nedovoljenega zbiranja informacij, vendar za ta napad niso bili krivi pri podjetju. Težava ni bila v spletni varnosti, temveč v zlonamernih programih in razširitvah za spletne brskalnike, ki so jih uporabniki nalagali na računalnik. Ali so ukradli tudi vaše informacije, trenutno ne morete izvedeti – najbolje je le, da uporabljate kompleksno geslo, ste previdni pri programih, ki jih nalagate na vaš spletni brskalnik, in se izogibate uporabljanja družbenega omrežja na javnih Wi-Fi omrežjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta