(FOTO in VIDEO) Zakaj je morje na območju Dalmacije spremenilo barvo in postalo kot reka?

M.R.
09.11.2021 12:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Spremenjena barva morja v Dalmaciji

Nasa

V soboto in nedeljo je morje na območju Dalmacije, od Ploč do Makarske, precej spremenilo barvo. Postalo je zeleno rjave barve in je bilo bolj podobno reki. 

Bralec hrvaškega spletnega portala Dalmacija danas je potoval s trajektom od Ploč do Trpnja na polotoku Pelješac. Portalu je poslal tudi posnetek morja. "Vsi smo opazili, da je morje popolnoma drugačne barve kot običajno," je dejal za portal.

Barvo je morje spremenilo na večjem območju in je to spremembo zaznal celo meteorološki satelit Nase. Kot so zapisali na omenjenem spletnem portalu, pa gre za posledico obilnih padavin v sosednji Hercegovini, kjer je ponekod konec minulega tedna padlo več kot 300 litrov dežja na kvadratnih meter. Močni nalivi so po dolgem sušnem obdobju izzvali tudi poplave, to pa je vplivalo na vodostaj reke Neretve, ki je zaradi velike količine poplavne vode vsebovala tudi blato in druge usedline. 

Z Neretvo se je vse skupaj izlilo v morje, tokovi pa so nato vse skupaj razširili proti severozahodu. V nedeljo je tako omenjeni satelit, ko je bilo vreme jasno, posnel tudi fotografijo, ki prikazuje razsežnosti tega naravnega pojava. Dalmacija danas še piše, da bo morje še nekaj časa tako motno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta