Ima tudi vaš pokojni stric iz Amerike na računu milijonsko premoženje, del katerega bi lahko bil vaš?

Gregor Grosman Gregor Grosman
27.12.2021 14:25

V prazničnih dneh se znova širijo takšne in drugačne spletne prevare in zavajajoča elektronska sporočila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Od izsiljevalskih e-mailov, da vam je nepridiprav vdrl v računalnik in vas posnel med ogledom pornografskih vsebin, do lažnih klicev Microsoftove tehnične podpore ali investicijskih prevar s kriptovalutami. V prazničnem času, ko je količina sporočil zaradi voščil bistveno večja, se precej pogosto v naših poštnih nabiralnikih znajde tudi elektronsko sporočilo z nigerijsko prevaro. Ta je sicer prisotna že zelo dolgo, vendar se vedno znova najdejo naivni uporabniki, ki ji nasedejo. Žal milijonski loterijski zadetki ali mamljive poslovne ponudbe ne pomenijo bogastva, temveč le opozarjajo na klasično spletno goljufijo. 

Scenarij je sicer vsakokrat drugačen: od zadetka na loteriji (za katero sploh niste vedeli, da ste v njej sodelovali) do odkritja skritih računov na bankah (za katere sploh niste vedeli, da obstajajo). Izkaže se, da ste dedič ogromnega premoženja, ki vam ga prijazni neznanec na vsak način želi nakazati oziroma vam omogočiti dostop do njega. Kot pojasnjuje spletni portal Varni na internetu, skušajo goljufi z zelo privlačno ponudbo vzpostaviti komunikacijo z vami, in če so pri tem uspešni, ste lahko prepričani, da vam bo avtor sporočila (prevare) kaj kmalu sporočil, da morate zaradi tega ali onega postopka najprej poravnati minimalno vsoto. 

Tako je naša bralka prejela pisanje odvetniške pisarne za načrtovanje nepremičnin Bolton iz ZDA, v kateri odvetnik pokojnega moškega, s katerim si delita enak priimek, sporoča, da je ta z ženo in otroki umrl v prometni nesreči in zapustil milijonsko premoženje. Da je po temeljitem brskanju po spletu ugotovil, da sta daljna sorodnika, in ji bo seveda z največjim veseljem pomagal priti do dela denarja. Del, v omenjenem primeru kar 45 odstotkov, pa bo obdržal zase. "Prosim, odgovorite samo na mojo zasebno e-pošto zaradi varnosti našega sklada," je zapisano v zaključku maila, katerega avtor od prejemnice želi njeno polno ime, naslov, starost, poklic in telefonsko številko. Pogosto sprašujejo še po številki tekočega računa. 

Posnetek Zaslona

"Kmalu za tem nas pozovejo, da poravnavamo stroške odprtja novega računa, največkrat prek sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je prav zato priljubljeno orodje spletnih goljufov," pojasnjujejo Varni na internetu. Sledijo izgovori, da je treba plačati davek, stroške vodenja računa, stroške odvetnika, kakor hitro boste prenehali plačevati zahtevane (izmišljene) stroške in zahtevali nagrado ali obljubljeni denar, pa se bo komunikacija prekinila. 

Ko boste denar nakazali, ste ga pravzaprav nakazali goljufu. Zato takšna sporočila izbrišite, nanje ne odgovarjajte in ne pošiljajte svojih osebnih podatkov. Tudi pravopisne napake, ki jih je v dopisu veliko, so pogosto indikator za neresne namene avtorja. Četudi Googlov prevajalnik dela zelo dobro, mu je slovenščina pogosto trn v peti. Pomislite tudi na nasvet strokovnjakov za spletno varnost, da če je nekaj prelepo, da bi bilo res, gre skoraj zagotovo za prevaro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta