Kaj ima skupnega 99 mobilnih telefonov s prometnim zamaškom

Gregor Grosman Gregor Grosman
04.02.2020 09:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kjer je veliko uporabnikov (telefonov) na enem mestu, nastane zastoj. 
Gregor Grosman

Google Maps (Google zemljevide) veliko voznikov uporablja za navigacijo med vožnjo, ponudnik storitve pa množično uporabo izkorišča za posodabljanje informacij o gostoti prometa in nastajanju prometnih zastojev v realnem času. Ko algoritmi zaznajo veliko število uporabnikov na določeni lokaciji, se cesta na zemljevidu obarva rdeče in aplikacija skuša vozniku poiskati alternativno, hitrejšo pot do cilja tako, da za obide zastoj. 
{embed_youtube}https://youtu.be/k5eL_al_m7Q{/embed_youtube}
Takšen način delovanja je vzbudil zanimanje nemškega umetnika Simona Weckerta, ki se je odločil ugotoviti, ali je mogoče Googlove algoritme preslepiti. Tako je v majhen voziček naložil 99 mobilnih telefonov, aktiviral Google Maps, se z njimi sprehodil po ulicah Berlina in z zanimanjem opazoval, ali bo tam, kjer hodi, nastal virtualni prometni zamašek. Po eksperimentu je objavil tudi video njegovega početja, v katerem kaže, kako se razmere v prometu spreminjajo prav tam, kjer se sprehaja s svojimi mobilniki. Posledično je Google preusmeril druge voznike na alternativne poti. 
Weckert je za spletni portal Motherboard dejal, da je želel s poskusom doseči, da uporabniki razmislimo o podatkih, ki jih vsakodnevno delimo in informacijah, na katere se zanašamo. Pa tudi o tem, koliko prostora na cestah zasedajo naši avtomobili. Strokovnjaki sedaj izpostavljajo, da bi Google moral izboljšati svoje algoritme in tako preprečiti tovrstne zlorabe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta