Osamljeni rojstni dan najvplivnejše monarhinje na svetu

Denis Živčec
21.04.2021 05:00
Britanska kraljica Elizabeta II., ki je v soboto pokopala svojega moža Filipa, je danes dopolnila 95 let, a ne bo praznovala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Filipa ni več, družina je sprta, svet pa v pandemiji. Kraljica se je topovskim salvam odpovedala. Foto: PROFIMEDIA
Profimedia

Osamljen rojstni dan danes praznuje britanska kraljica Elizabeta II., ki je v soboto po skoraj 74 letih zakona pokopala svojega moža, princa Filipa. Prizori sključene kraljice, ki povsem sama sedi in zre v moževo krsto, pri tem pa črn klobuk in zaščitna maska njenemu žalovanju omogočata vsaj nekaj zasebnosti, so šli v zgodovino. Ena najvplivnejših žensk na svetu se je tisti dan prvič zazdela kot krhka, žalosti polna in od življenjskih neviht utrjena starka. Pa vendar je njena samota v windsorski kapeli sv. Jurija izžarevala tudi svojevrstno moč in dostojanstvo.

Častitljivih 95 let je danes dopolnila, kar bi v dobrih časih bil razlog za veliko slavje, tako pa bo dan preživela le z najbližjimi zaposlenimi v svojem mehurčku v gradu Windsor. Nameravala je pozirati za nov portret, a je ta načrt začasno opustila, saj žaluje, praznine zaradi moževe odsotnosti pa voščila ne bodo preglasila. Viri iz palače menijo, da bo kraljica dan preživela tako, kot preživlja druge dneve. Z avtomobilom se bo odpeljala do posestva Frogmore, ki velja za eno njenih najljubših, in se tam sprehajala s svojima novima psoma pasme korgi, Fergusom in Muickom. Kraljica sicer še vedno sede sama za volan in v njenem temno sivem jaguarju so jo opazili že dan po pogrebu.

​Uradno žalovanje se je v Združenem kraljestvu izteklo, zastave so se vrnile na vrhove drogov, kraljica bo uradno v osami žalovala še dan po rojstnem dnevu. Nobenih častnih topovskih salv ne želi. Slišati pa je, da naj bi jo danes obiskal princ Andrew, ki se je zaradi vpletenosti v pedofilsko afero Epstein moral umakniti iz javnosti, pa tudi najmlajši sin, princ Edward z ženo Sophie. Prestolonaslednik Charles naj bi jo poklical, tako kot vnuk William in njegova Kate.

Vnuka Harryja, ki je pred dramatično selitvijo v ZDA in odmikom od vseh kraljevskih dolžnosti živel v Frogmoru, kjer mu je kraljica dovolila uporabljati razkošno rezidenco, na rojstni dan k babici ne bo. V Kalifornijo se je vrnil že v ponedeljek in tako zaključil čas "taljenja ledu" v svojih problematičnih odnosih z družino. Po razvpitem intervjuju pri Oprah Winfrey, v katerem je z ženo Meghan svojo družino prikazal kot utelešenje rasizma in elitizma, se je na dedkovem pogrebu prvič srečal s tistimi, od katerih se je tako zelo oddaljil. Z bratom in svakinjo je po pogrebu javno izmenjal nekaj besed. Bralci z ustnic so razbrali, da je šlo za "Bilo je točno tako, kot si je želel. Kako čudovit pogreb", kasneje naj bi se bil z bratom pogovarjal več kot uro, a to naj bi bil pogovor v precej zateglem vzdušju, polnem zamer.

​Nove pomladi v windsorskih družinskih odnosih tako ne gre pričakovati. Z očetom Charlesom si je Harry med sprehodom ogledal cvetje, ki so ga Britanci položili v spomin na princa Filipa. Javnost ne more pozabiti Harryjevih besed, da mu oče že nekaj časa ne odgovarja na telefonske klice. Harry bo babici najbrž voščil po telefonu, vprašanje pa je, ali bo ta želela govoriti tudi z njegovo nosečo ženo Meghan, ki je na Filipov pogreb ni bilo. Uradno zaradi nosečnosti, neuradno pa zato, da ne bi s svojo prisotnostjo ​odtegnila pozornosti od pogrebnih slovesnosti. Kraljica se bo na delo vrnila dan po svojem rojstnem dnevu. Dolžnost je pri njej vedno bila na prvem mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta