Po poti pogumnih avanturistov na Antarktiki

dr
28.01.2019 15:39

Raziskovalci so na poti proti potopljeni ladji Endurance, ki naj bi ležala tri kilometre pod vodno gladino oziroma ledom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ladja Endurance je ostala ujeta v ledu, posadka se je morala reševati peš.
Scott Polar Research Institute

Raziskovalci se nameravajo skozi poledenelo morje prebiti do 120 kilometrov oddaljenega mesta na Antarktiki, kjer naj bi ležale razbitine ladje Endurance (Vzdržljivost) britanskega raziskovalca Sira Ernesta Shackletona. Ladja je novembra 1915 potonila v Weddllovem morju. Vodje odprave so po poročanju časnika Guardian prepričani, da imajo tokrat najboljšo priložnost doslej, da dosežejo razbitine pogrešane ladje. Ta je bila najprej deset mesecev ujeta v debeli ledeni odeji, nato je okoliški led med premikanjem poškodoval njen trup, zaradi česar je potonila več kot tri kilometre globoko. Shackleton se je sicer udeležil več odprav proti južnemu tečaju, a ga nikdar ni dosegel. Ke je ladjo Endurance ukleščil led, so se morali reševati peš in z majhnim čolnom, toda vseh 22 avanturistov je preživelo in rešili so jih po skoraj dveh letih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta