Potrošnja v imenu ljubezni v preteklem desetletju precej narasla: Kaj je letos med najbolj popularnimi romantičnimi doživetji

Gr.G.
12.02.2021 07:14
Navade potrošnikov in trende v pričakovanju najbolj romantičnega dneva v letu so pri Mastercardu analizirali na podlagi transakcij s plačilnimi karticami po vsem svetu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrošnja v imenu ljubezni v dnevih pred valentinovim raste iz leta v leto in se je v zadnjem desetletju povečala za 180 odstotkov, kaže letni indeks ljubezni Mastercard (Mastercard Love Index). Vendar pa bo ljubezen letos največkrat bivala kar doma, saj pari načrtujejo ta dan preživeti in denar potrošiti drugače, ugotavljajo. Mastercard je podatke zbral na več kot 53 ozemljih po svetu, neodvisno podjetje za raziskave Fly Research pa je raziskavo januarja 2021 izvedlo na 19.000 odraslih v 19 državah.

Evropa kupi sedemkrat (648 odstotkov) več daril in doživetij kot pred desetimi leti, kar vključuje tudi bolj tradicionalna darila in doživetja, kot so cvetlice (242 odstotkov) in obiski restavracij (242 odstotkov). V Evropi so lani največ denarja za šopke namenili Rusi, ki so jim sledili Švedi in Britanci. Prav tako so v zadnjem desetletju narasli tudi nakupi nakita, v primerjavi z 2011 so višji za 119 odstotkov. Največ denarja za nakit so lani potrošili Italijani, za katerimi so se uvrstili Britanci in Rusi. 

Ker pa se večina Evrope še vedno sooča z omejitvami zaradi karantene, so se letos med najbolj priljubljenimi načini, kako ustvariti romantično doživetje, znašla naročila hrane na dom, paketi "naredi si sam" za restavracije, sprehodi po parkih, domača kuhinja, filmski maratoni in spa razvajanje v lastnem bivališču. 45 odstotkov Evropejcev bo darila za valentinovo letos kupilo prek spleta.

V poročilu ugotavljajo, da bo kar 45 odstotkov romantikov po vsem svetu letos temeljiteje razmislilo o ustreznih darilih, 46 odstotkov pa je dejalo, da bodo bolj kreativni kot običajno. "Seveda sta tako preteklo kot letošnje leto edinstveni v moderni zgodovini, a poraba v pričakovanju valentinovega je kljub temu najvišja do sedaj, saj se je Evropa za darila in doživetja doma obrnila na spletne in lokalne trgovine," je dejal Aleš Petejan, vodja marketinga Mastercard v Sloveniji.

Deset najbolj popularnih romantičnih doživetij za valentinovo 2021:

Doma skuhan obrok - 49 odstotkov

Dostava hrane na dom - 27 odstotkov

Sprehod v parku - 21 odstotkov

Filmski maraton - 20 odstotkov

Sprehod po domačem kraju - 19 odstotkov

Domači spa - 13 odstotkov

Družabne igre - 12 odstotkov

Piknik med štirimi stenami - 11 odstotkov

Pop-up piknik pod nebom - 6 odstotkov

Virtualni zmenek (Zoom, Facetime) - 5 odstotkov

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta