Pred 20 leti knjigo o Harryju Potterju kupil za en evro, sedaj jo je prodal za 32 tisoč evrov

A.L.
02.08.2019 10:46

Dražba ob rojstnem dnevu pisateljice J. K. Rowling je uspela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

54-letnemi Britanec, ki želi ostati anonimen, lahko z gotovostjo trdi, da mu je "sekira padla v med". Pred 20 leti je za 1,10 evra kupil eno od 500 knjig iz prve izdaje o Harryju Potterju, nedavno pa jo je na dražbi prodal za skoraj 32.000 evrov. Dražba se je v Veliki Britaniji odvijala na rojstni dan pisateljice J. K. Rowling, ki je zaslovela prav s pisanjem knjig o Harryju Potterju, po katerih so bili posneti tudi filmi.

Za knjigo so se potegovali trije kandidati

Na dražbi so prodajali eno izmed 500 knjig iz prvega natisa z naslovom Harry Potter in kamen modrosti, ki slovijo tudi po dveh tiskarskih napakah, ki sta bili v ponatisih odpravljeni.
{twitter}https://twitter.com/9NewsGoldCoast/status/1157165505641246721{/twitter}
Ker je večina knjig iz prvega natisa končala v knjižnicah in izobraževalnih ustanovah, je 54-letnik pravi srečnež, da se je pred dvajsetimi leti uspel prebiti do knjige. Kot je povedal, težko verjame, da je za knjigo prejel tako vrtoglav znesek. "Želel sem si, da bo knjiga prodana za dober znesek, nikoli pa nisem pomislil, da bo na dražbi dosegla tolikšno vsoto," je povedal Britanec.
Dodal je, da je eden od imetnikov knjige o Harryju Potterju iz prvega natisa slednjo uspel prodati za 28.000 funtov, a sam tolikšne ponudbe ni pričakoval. Pred dražbo je bil, kot je povedal, precej paničen. A kot kaže, zaman. Za knjigo naj bi se po besedah Jima Spencerja, vodje dražbene hiše, potegovali kar trije kupci, med katerimi je eden izmed njih bil pripravljen zanjo dati vrtoglavih 32.000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta