Prvi maj kot praznik dela praznujemo že 130 let: Najbolj množično praznovanje pri nas naj bi bilo leta 1946

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
01.05.2020 05:15

Uvod v praznovanje dneva dela so bile prošnje delavcev, naj jim delodajalci dovolijo prost delovni dan ali vsaj pol dneva; mnogo delavcev je zaradi u deležbe na praznovanju izgubilo zaposlitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ogenj za delavske pravice
Andrej Petelinšek

Prvi maj kot praznik dela že 130 let praznujemo v spomin na krvave proteste leta 1886 v Chicagu, ko so delavci protestirali za osemurni delovnik in ostale delavske pravice. Danes pa ta praznik mednarodnega delavskega gibanja vse bolj opozarja predvsem na kratenje teh težko pridobljenih pravic.
Ameriški delavci so boj proti neznosnim delovnim razmeram, izkoriščanju in brezpravju delavcev in za osemurni delovnik začeli že po državljanski vojni. Po uspehih, ki jih je doseglo kanadsko delavsko gibanje leta 1872, je tudi ameriška Federacija organiziranih obrti in delavskih zvez zahtevala več delavskih pravic, med drugim uzakonjen osemurni delovnik. V podporo pritisku delavskih organizacij, da bi ta predpis stopil v veljavo s 1. majem leta 1886, so se na ta dan v Chicagu organizirale in zbrale trume delavcev in pričele s splošno stavko. 4. maja so se delavci zbrali na mestnem trgu Haymarket, kjer je pred policijsko četo eksplodirala bomba in ubila osem policistov. Na to je policija odgovorila s streljanjem, mrtvih je obležalo enajst ljudi, več deset je bilo ranjenih.

Prej s puško, zdaj s stroji

Najbolj množično praznovanje na Slovenskem naj bi bilo 1. maja 1946 v Ljubljani. V povorki, ki je trajala kar štiri ure, je sodelovalo 30 tisoč ljudi, 70 tisoč pa jo je spremljalo. Mesto je bilo v zastavah, cvetju in zelenju, pročelja hiš so bila ovešena z napisi in slikami voditeljev, povsod so odmevali glasovi iz zvočnikov in radijskih aparatov, ki so jih Ljubljančani postavili na okna, je pisal Slovenski poročevalec.

1. maj - za pravice in kruh
Robert Balen
Prvomajska povorka 1. maja 1961 v Ljubljani
Vecer Arhiv

Kres, mlaj in budnica

Obsežna praznovanja 1. maja so se nadaljevala še nekaj časa, organizirane so bile celo vojaške parade, potem pa se je začel obseg prvomajskih proslav zmanjševati. Tudi v samostojni Sloveniji pa 1. maj kljub nekaterim drugačnim pobudam še vedno ostaja dvodnevni praznik. Še vedno ga tudi spremljajo (seveda v "normalnih" časih, letos pač ne) kresovanja in postavljanje mlajev na predvečer praznika ter budnice pihalne godbe na prvomajsko jutro.

Nik Rovan
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta