Prvi posnetki z Lune naprodaj

DR
03.07.2019 17:19

Ameriška vesoljska agencija Nasa je prve posnetke z Lune pomotoma prodala za drobiž, zdaj gredo na dražbo za pravo bogastvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na posnetku, ki ga je napravil Neil Armstrong, je astronavt Edwin "Buzz" Aldrin pred ameriško zastavo, zasajeno v površje Lune.
Nasa

Združene države Amerike so julija 1969 poslale človeka na Luno in posadka pristajalnega modula Orel je vse skupaj, tudi prve korake Neila Armstronga po Luninem površju, posnela. Toda leta 1976 je ameriška vesoljska agencija Nasa posnetke vesoljske odprave Apollo 11 nevede prodala nekemu pripravniku, ta pa jih je hranil cela desetletja, ne da bi poznal njihovo vsebino.
Zdaj bodo tri Nasine videokasete s posnetki ključnih trenutkov raziskovanja vesolja pripadle tistemu, ki bo zanje na dražbi ponudil največ denarja. Izklicna cena za videokasete znaša 620 tisoč evrov. Po navedbah avkcijske hiše Sotheby's so posnetki v resnici vredni okoli 1,8 milijona evrov. Dražba se bo začela 20. julija, ko zaznamujemo 50. obletnico prvega uspešnega pristanka na Luni. Videokasete vsebujejo najbolj jasen posnetek te zgodovinske vesoljske odprave, od prvih korakov astronavta Neila Armstronga po površju Lune do njegovega medplanetarnega pogovora s tedanjim ameriškim predsednikom Richardom Nixonom in zasaditve droga z ameriško zastavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta