Raziskava: Prisiljeno smejanje v službi lahko vodi do težav z alkoholom

A.L.
28.05.2019 10:17

"Delodajalci bi morali zaposlenim na delovnem mestu omogočiti malce več avtonomije in možnosti izbire."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nedavna raziskava, objavljena v Journal of Occupational Health Psychology, je pokazala, da lahko prisiljen smeh, ki se ga zaposleni poslužujejo na delovnem mestu, vodi do težav s prekomernim uživanjem alkohola. Rezultati raziskave se nanašajo predvsem na posameznike, ki imajo v službi veliko opravka z ljudmi, kjer se od njih zahtevata prijaznost in nasmejanost. Ljudi, vključene v raziskavo, so vprašali, kako pogosto se na delovnem mestu prisiljeno smejijo, kako pogosto po končani službi pijejo alkohol, koliko nadzora občutijo na delovnem mestu in kako impulzivni so bili. Rezultati so pokazali, da lahko lažna pozitivna čustva, ki prikrivajo iskrena čustva posameznikov na delovnem mestu, denimo, da zavijejo z očmi, nekoga izčrpajo do te mere, da zapade v odvisnost od alkohola.

Smejanje na delovnem mestu se sliši zabavno, a lahko hitro postane utrujajoče

Alicia Grandey, profesorica psihologije na univerzi Penn State, je spregovorila o rezultatih študije in delodajalce spodbudila k ponovnemu premisleku o tem, ali je pametno od zaposlenih zahtevati nenehno dobro voljo in nasmeh. "Prikrivanje in zatiranje čustev v službenem času je marsikoga prisililo k prekomernemu pitju po končanem delu. Na ta način poskušajo ublažiti stres. Krivec za pitje pa ni zgolj slabo počutje, pač pa dejstvo, da bolj, kot so na delovnem mestu zatirali čustva, manj nadzora so imeli pri vnosu alkohola."
V nadaljevanju je Grandeyjeva povedala, da se smejanje na delovnem mestu sicer sliši zabavno, a lahko hitro postane utrujajoče. Še posebej, če mora posameznik to početi ves dan. "Delodajalci bi morali zaposlenim na delovnem mestu omogočiti malce več avtonomije in možnosti izbire."

Vpliva lahko tudi starost

Raziskava je pokazala tudi, da je povezava med prisiljenim smehom in prekomernim pitjem posebej izrazita pri ljudeh, ki so impulzivni, tistih, ki nimajo nadzora nad svojim vedenjem na delovnem mestu, in tistih, ki se v službi s strankami srečujejo le enkratno. "Če ste impulzivni in vam nekdo cel dan narekuje, kako se morate vesti, lahko, ko pridete domov, kontrolo izgubite in se vdate pijači," je povedala strokovnjakinja.
Eden od dejavnikov, ki vplivajo na prekomerno pitje, je lahko tudi starost. Večina zaposlenih v raznih restavracijah in trgovinah je mlajših, ti pa po ocenah strokovnjakov nimajo dovolj samokontrole, da po celodnevnem prisiljenem smejanju doma ne bi skušali nadoknaditi s pitjem alkohola. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta