Rekordno velik: Kit iz plastike resnične velikosti opozarja na onesnaženje oceanov

GR.G.
28.05.2019 15:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kit originalne velikosti narejen iz odpadne plastike. 
Guinnessworldrecords

V akvariju Monterey Bay v Kaliforniji so se lotili kreativnega načina ozaveščanja javnosti o vse večjem onesnaženju oceanov zaradi odpadkov iz plastike. Na travniku Crissy Field, ki se nahaja v bližini znamenitega mostu Golden Gate, so sestavili kita resnične velikosti, izdelan pa je iz recikliranih materialov. Kit je tako postal največja skulptura iz reciklirane plastike, kar je potrdila tudi Guinnessova knjiga rekordov. 
{embed_youtube}https://youtu.be/3AtvHB3WLEI{/embed_youtube}
Sinji kit v dolžino meri 25,89 metra, visok je 4,2 in širok 8,07 metra. Izdelava skulpture je trajala tri mesece. Umetniško instalacijo so njeni ustvarjalci sedaj prodali združenju Meow Wolf, skupino za umetnost in zabavo za javno dobro, ki ima sedež v Santa Feju. Kit je narejen iz plastenk, mlečnih plastičnih posod in plastičnih igrač, ves "gradbeni material" zanj pa so nabrali v zalivu Monterey Bay. 
Predstavnik akvarija je ob tem izpostavil, da se vsakih devet minut v morju znajde 136 ton plastike, kar je teža odraslega kita, največje živali na svetu. Zato so tudi skulpturo naredili v naravni velikosti, da si ljudje lažje predstavljajo takšno količino plastike. Skulpturo sta izdelala lokalna umetnika Joel Dean Stockdill in Yustina Salnikova

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta