Strokovnjaki razvili novo obliko kontracepcije: Obliž, ki drži mesec dni

A.L.
22.01.2019 13:38

Za zdaj obliže testirajo na miših.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na Georgia Techu v ameriški Atlanti znanstveniki razvijajo novo obliko kontracepcije. Šlo naj bi za obliž, ki vsebuje levonorgestrel, hormonsko zdravilo, ki ga vsebujejo tako imenovane "jutranje tabletke".
Obliž naj bi deloval tako, da bi levonorgestrel vstopil v kožo s pomočjo mikroskopskih biološko razgradljivih igel. Glavni avtor raziskave dr. Mark Prausnitz je za Independent povedal: "Naš cilj je ženskam omogočiti uporabo kontracepcijskih pripomočkov, ki dolgo držijo. Mikro-gelni obliž to omogoča. Na kožo ga postavimo le enkrat mesečno za pet sekund." Kot poroča The Independent, je glavni namen obližev, da so popolnoma neboleči, izdelani iz enakih šivov, kot jih uporabljajo kirurgi. Prvinsko so obliži namenjeni za predele sveta, kjer je dostop do zdravstvenih storitev omejen. 
Ideja o obližu je marsikoga navdušila, a potrebno je preveriti, ali imajo obliži kakršne koli negativne učinke na zdravje. Prav zato za zdaj obliže testirajo na miših. Strokovnjaki so sporočili, da trenutno obliži niso primerni za uporabo na ljudeh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta