Ta asteroid bi še letos lahko trčil v Zemljo

GR.G.
11.06.2019 11:18

Jeseni bi lahko modri planet dobil nepovabljenega obiskovalca iz vesolja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Strokovnjaki Evropske vesoljske agencije ESA so izračunali, da obstaja 1:7299 možnost, da asteroid 2006QV89 trči v naš planet. Vesoljski kamen se bo Zemlji najbolj približal 9. septembra 2019 ob 7.03 UT (univerzalni čas), sporoča ESA, ki je pred nekaj dnevi posodobila seznam objektov, ki bi lahko trčili z modrim planetom. Na seznamu je trenutno 870 objektov NEA (Near Earth Asteroids). Gre za objekte, ki imajo možnost trka z Zemljo večjo od 0, torej za takšne, pri katerih znanstveniki niso 100-odstotno prepričani o njihovi poti in zato obstaja možnost trka.

Spisek potencialno nevarnih objektov

ESA tirnico asteroida 2006QV89, ki ga je organizacija Catalina Sky Survey v observatoriju v bližini Tucsona v ameriški zvezni državi Arizona odkrila 26. avgusta 2006, natančno spremlja. Glede na izračunano verjetnost trka strokovnjaki mirijo Zemljane, da bo najverjetneje asteroid zgrešil Zemljo, izračunali so tudi že, kdaj bo ponovno letel mimo nje: v letih 2032, 2045 in 2062. Poleg tega s seznama nenehno odvzemajo in dodajajo objekte, ko je njihova pot bolj natančno določena. 

Shutterstock & Ken Ikeda
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta