To je razlog, da vaš spanec ni kakovosten

A.S.
16.11.2018 17:04

Premalo spite? V študiji, v kateri je sodelovalo več kot 20 tisoč ljudi, so ugotovili, da je lahko glavni razlog za to dehidracija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
DPA

Veliko ljudi premalo spi in ne doseže idealnih osem ur spanca. Razlogov za krajši in slabši spanec je več in jih pogosto povezujemo s psihološkimi težavami – nova raziskava pa trdi, da je razlog preprostejši. Čez dan popijete premalo vode. V raziskavi univerze Penn State v Pensilvaniji so raziskovalci ugotovili, da so bile osebe, ki so spale le šest ur, bolj dehidrirane kot tiste osebe, ki so spale priporočenih osem ur.
Raziskava, ki je bila objavljena v reviji SLEEP, je vključevala več kot 20 tisoč odraslih iz Amerike in Kitajske, pri vseh pa so analizirali urin in spalne navade, poroča The Independent. Avtorji raziskave so zaključili, da je za povezavo med kvalitetnim spancem in hidracijo pomemben hormon vasopressin. "Hormon se sprošča hitreje proti koncu spalnega ciklusa," pojasnjuje glavni avtor raziskave Asher Rosinger in nadaljuje: "Če se torej zbudite prej, lahko zgrešite okno, v katerem se več hormona sprošča, s tem pa se pojavijo motnje v hidraciji telesa."

Na vaš spanec lahko vpliva tudi pitje tekočin skozi dan.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta