To so razlogi, zaradi katerih kmalu po poroki razpadejo dolgoletne zveze

A.L.
23.08.2019 11:30

Zakaj se številni pari, ki skupaj vztrajajo že leta, pogosto razidejo kmalu po sklenitvi zakonske zveze?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ko ste mladi, vsakič znova najdete način, kako partnerju pokazati, koliko vam je blizu. Pomembno je, da partnerju ob vsaki priložnosti poveste, koliko vam pomeni. V nasprotnem primeru se vaše razmerje lahko konča klavrno. Razlog za razhod je namreč pogosto lahko tudi ta, da ljudje po sklenitvi zakonske zveze svojega partnerja začnejo jemati za samoumevnega. To je napaka, pravijo strokovnjaki.
Glede na raziskavo, objavljeno v Journal of Personality and Social Psychology, imajo pari, ki so na začetku zveze pretirano navezani in si ljubezen nenehno izkazujejo, več možnosti da se po poroki ločijo. Razlog za to naj bi se skrival v tem, da zakonca počasi ne moreš več presenetiti, zveza pa postane dolgočasna. Počasi se prikrade tudi občutek zmanjšane zaželenosti.
Še ena od stvari, ki vam utegne delati preglavice, je ta, da včasih spoznajo, da so z nekom le iz navade, ker se dobro ujamejo, ljubezni pa je bolj malo. Prav poroka je tista prelomnica, ki lahko včasih razkrije to težavo, a ko partnerja to ugotovita, je marsikdaj že prepozno.

Potrebe se spreminjajo

Pozabiti ne gre niti, da se ljudje skozi leta spreminjajo, s čimer se spreminjajo tudi njihove potrebe. Nedavno sta svoj nekajmesečni zakon končala pevka Miley Cyrous in igralec Liam Hemsworth. Pred poroko sta bila par deset let, po skoku v zakon pa so se začele kazati težave. V izjavi za javnost sta sporočila, da sta se ločila sporazumno, ker želita rasti in se osredotočiti na sebe in svojo kariero. Preprosto povedano to pomeni, da so se njune potrebe spremenile. In prav to se lahko zgodi vsakemu paru.
Spremembe so neizogibne in pridejo s časom. S partnerjem lahko rastete in napredujete, lahko pa se preprosto osredotočite na sebe in na svoje cilje. Poroka je tako lep korak v vašem življenju, a zahteva tudi visoko raven predanosti, potrpljenja in ljubezni.  
Da se zakon najverjetneje ne bo obnesel, se bo zgodilo tudi takrat, ko se boste poročili iz kakršnega koli drugega razloga kot ljubezni. 

Prevelika pričakovanja so lahko težava

Da se bo zakon čim bolje obnesel, je dobro vedeti tudi, kako komunicirati. Biti v daljši zvezi namreč ne pomeni, da veste vse o partnerju. O njem vsakodnevno odkrivate nove stvari in med temi bodo gotovo tudi takšne, ki vam ne bodo najbolj po godu. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da so nespoštovanje, vprašanja o finančnem stanju in pretirana posesivnost le nekateri izmed problemov, ki se jih ljudje zavejo šele po poroki.
Tisto, kar lahko pripelje do hitre ločitve, so tudi visoka pričakovanja. Ljudje jih imajo predvsem zaradi vrsto filmov, ki so si jih ogledali. A resničnost je povsem drugačna. Partner ne bo dokončeval vaših stavkov, ne bo vselej ljubeč in prišla bodo obdobja, ko bo nejevoljen tudi več dni. Takšne stvari je v zakonu potrebno vzeti v zakup.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta