(TOTI LIST) Titu spodletelo, Viktorju uspelo: Rojeva se SFR Madžarska

Janez Ešdeeš
24.02.2020 10:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža Natalija JURŠE

Kar ni uspelo največjemu sinu jugoslovanskih narodov in narodnosti in dosmrtnemu predsedniku SFR Jugoslavije (SFRJ) Josipu Brozu - Titu, je uspelo Viktorju Orbanu. Trideset let po razpadu Jugoslavije se tri republike, Slovenija, Hrvaška in Srbija, znova združujejo v širšo domovino pod modrim vodstvom maršala Orbana, tej državi pa se bo pridružila tudi Slovaška. Spomnimo, Tito je želel južnoslovanski federaciji priključiti tudi Bolgarijo, po nekaterih interpretacijah pa tudi Albanijo in Romunijo. A kot rečeno, Titu je spodletelo, Viktorju pa uspelo. Rojeva se Socialistična federativna republika Madžarska (SFRM).
Če bi se Titovi maksimalistični načrti uresničili, bi bila sicer SFRJ bogatejša še za nekaj jezikov, saj bi bil v družini denimo tudi romanski jezik, nikoli pa ni predsednik Jugoslavije razmišljal o tem, da bi imeli v federaciji še državo z ugrofinskim jezikom. Zgodovinarji še danes ugibajo, zakaj Tito ni imel Madžarske nikoli v načrtih. "Odgovor na to vprašanje je kompleksen, dejstvo pa je, da je bil Tito v letih po vojni, ko so se rojevale ideje o veliki Jugoslaviji, izjemno moder mož. Ko so ga spraševali, ali bi dali zraven Madžarsko, je vedno prebledel, se začel nenadzorovano potiti, celo pudlja je brcnil, si natočil konjak, prižgal cigaro in dolgo molčal. Nato pa sodelavcem, kot pred tem Stalinu, odločno rekel - ne. In ukazal napotitev dveh korpusov JLA v bližino severne meje. Nikoli ni pojasnil, zakaj. Je pa naročil, naj bodo po njegovi smrti posebno pozorni na tiste, ki bodo romali v njegovem imenu v Jajce, kajti čutil je, da bodo med njimi tudi kadri, ki bodo naklonjeni načrtom Velike Madžarske, ki so zajemali velike dele jugoslovanskih republik," je pojasnil zgodovinar Božo Repe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta