(TOTI LIST) Tonin: "Noben novorojenček v Sloveniji ne bo ostal brez prevoza!"

Mateja T. Onin
31.08.2020 09:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Anja Cej

"Bili so čudoviti. Na dvorišče sta najprej prispela oklepnika 8x8, nato še trije 4x4. Še preden smo se dobro zavedli, sta vkorakali še dve bataljonski skupini vojakov. Še dobro, da imamo veliko parcelo. Ob bazenček, ki je veliko manjši od Kacinovega, v katerem bomo kmalu kopali našega Mateasa Tiana, so postavili zelo lične havbice. Razjokala pa sem se, ko je po našega Mateasa Tiana prišlo vojaško transportno letalo v spremstvu dveh helikopterjev. Sosedu so sicer pri pristanku uničili pridelek koruze in sedem skritih sadik konoplje, ampak vse to ni zasenčilo najlepšega trenutka v mojem življenju - ko so poskrbeli za prevoz mojega novorojenčka," je v solzah našim novinarjem pripovedovala 27-letna Triša Kanon.
Prevoz novorojenčka je tako dokončno utišal kritike obrambnega ministra Mateja Tonina, ki so se podlo norčevali iz njegovega tvita, v katerem je zapisal, da bodo načrtovani nakupi vojaške opreme namenjeni tudi "prevozom novorojenčkov". Akcija, v kateri so Mateasa Tiana najprej s transportnim letalom prepeljali do lokalnega zdravstvenega doma, v katerem so mu oskrbeli odrgnino na desni nogi (ki je nastala kot posledica neizkušenega očeta Lukasa, ki je nerodno ravnal s plenico), nato pa so ga v spremstvu mame s helikopterjem prepeljali do babice Metke, ki živi v nekoliko odročnejšem gorskem kraju. "Potrebovala sva nekaj časa brez očeta, ki se bo pač moral potruditi in se naučiti previjati otroka," je pojasnila Triša, ki se je vojski in ministrstvu zahvalila za oba prevoza. "V celoti podpiram nakup vojaške opreme za novorojenčke," je poudarila.
Trišo in njenega Mateasa Tiana je včeraj na posebni slovesnosti sprejel tudi minister Tonin. Novorojenčka je za trenutek tudi vzel v naročje, saj so mamico premagale solze ganjenosti in sreče ob učinkovitih prevozih, o katerih je pripovedovala vsem svojim prijateljicam in tudi pri frizerju. "Zdaj vidite, zakaj sem zagovarjal nakup te opreme. Noben novorojenček v Sloveniji ne bo več ostal brez prevoza! Vsak starš, ki bo potreboval prevoz, bo imel na voljo letalo, helikopter, oklepnik, havbico, ročni lanser ..., prav tako pa smo oblikovali bataljonsko skupino za podporo dojenčkom, ki smo jo že poimenovali 34. razvojna skupina Planica, pardon, Plenica," je dejal Tonin. Na slovesnosti je v celoti zavrnil trditve, da je bil njegov tvit vsaj tako smešen kot znamenita izjava nekdanjega generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja, ki je dejal, da bodo luksuzno vladno letalo Falcon uporabljali za prevoz ranjencev. "To sta dve neprimerljivi zadevi. Mi ranjencev zagotovo ne bomo prevažali. Si predstavljate, da bi morali novorojenčke prevažati v okrvavljenem letalu, helikopterju, oklepniku? To se, dokler bom obrambni minister, ne bo zgodilo," je poudaril Tonin.
Ko to poročamo, je pet oklepnikov 8x8 pravkar na poti, saj so dobili nujen klic za prevoz novorojenčka iz mariborske porodnišnice v Fram. Mama novorojenčka možu namreč ni pustila voziti, saj je bil še močno okajen od proslavljanja rojstva, sama pa vozniškega izpita nima.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta