V osnovni šoli jim je dovolj: Odslej staršem, ki zamujajo po otroke, denarna kazen ali ...

A.L.
17.01.2020 14:24

Starši so nad novo prakso presenečeni in razburjeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Starši šolarjev, ki obiskujejo osnovno šolo v Kentu na jugovzhodu Anglije, si bodo odslej gotovo bolj prizadevali, da po svoje otroke prihajajo pravočasno. Nedavno so namreč prejeli obvestilo, da jim bo šola Holy Trinity v Gravesendu zaračunala zamujanje. Za vsakih pet minut po 15.40 bodo odšteli nekaj več kot en evro, poročajo tuji mediji. Če staršev do 16. ure ne bo, bodo o tem obvestili socialno službo.
Starši so nad novo prakso presenečeni in razburjeni. Ena od mamic je za medije dejala, da veliko šol konča ob približno istem času, zato je, kot pravi, težko priti pravočasno po otroka. Gravesend sicer velja za socialno ogroženo okolje, kjer številni prebivalci le stežka shajajo iz meseca v mesec, zato je zaračunavanje za zamujanje še en udarec za vse starše, ki trdo delajo, da lahko sploh plačujejo šolanje svojih otrok.

Otroci so zaskrbljeni, kažejo znake tesnobe

Kot poročajo tuji mediji, je osnovna šola nekoč otrokom omogočala, da so otroci starše počakali v knjižnici, kar je zaradi prenove trenutno nemogoče. Pred leti so imeli na šoli tudi popoldansko varstvo, a so ga ukini, pravega razloga niso nikoli navedli. "Škoda, da v šoli, ki naj bi bila krščanska, ravnateljico bolj skrbi, kako bo zaslužila, kot to, da bi pomagala lokalni skupnosti," je medijem dejal eden od staršev. Še bolj kot denarna kazen je starše prizadela grožnja, da bodo klicali socialno službo. Starši so si enotni, da je to sramotno in nezakonito.
Kaj je v svoj bran ob tem povedala ravnateljica  Denise Gibbs-Naguar? Kot pravi, so s predolgim ostajanjem otrok v šoli povezani tudi stroški, saj morajo učitelju, ki ostaja z otroki, plačevati nadure. "Šola ni sposobna kriti teh stroškov, ne da bi to vplivalo na druga področja, tudi na šolanje otrok," je bila jasna. Po besedah ravnateljice otroci, ki v šoli ostajajo dlje, kažejo znake stresa in tesnobe. Ne vedo namreč, kje so njihovi starši oziroma skrbniki, zaskrbljeni so, da se jim bi kaj zgodilo, je pojasnjevala ravnateljica.
Tuji mediji poročajo, da britanska šola ne bo kaznovala vse povprek, razumljive okoliščine, kot so prometna nesreča, bolezen ali poplave, bodo upoštevali. Pred prvo denarno kaznijo sledijo tri opozorila, če ta ne zaležejo, bodo zamujanje zaračunali. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta