(VIDEO) DARPI uspelo: Umetna inteligenca v boju nad oblaki gladko premagala izkušenega človeškega pilota

Gr.G.
25.08.2020 16:01

Proti umetni inteligenci se je pomeril izkušeni neimenovani pilot iz Washingtona D.C., pripadnik zračne nacionalne straže in do nedavnega inštruktor za šolanje letenja in bojevanja z lovskimi letali F-16, ki ima preko 2000 ur letenja z F-16.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Izkušeni pilot ni imel možnosti proti umetni inteligenci (AI). V simulaciji zračnega boja je AI zmagala s 5:0, kar pri ameriški Agenciji za napredne raziskovalne projekte na področju obrambe (DARPA) označujejo za izjemno velik uspeh. Vendar pa cilj simulacije sploh ni bil videti, ali je boljši bojevnik v zraku človek ali tehnologija, temveč pridobiti zaupanje pilotov v AI, ki bo v prihodnosti nadzirala bojna letala. 
{embed_youtube}https://youtu.be/NzdhIA2S35w{/embed_youtube}
"Tudi če le peščica pilotov zaupa v umetno inteligenco, je to uspeh," je za Air Force Magazine dejal polkovnik Daniel Javorsek, vodja programa za zračne vojne simulacije. Napredno programsko opremo so razvili pri Heron Systems, Javorsek pa opravljene simulacije označuje kot prvi korak v smeri razvoja agentov, ki bodo pilotom nudili pomoč. Algoritmi AI so sicer imeli s človeškim nasprotnikom lahko delo, saj sprejemanje odločitev poteka v nanosekundah, šolani piloti pa se odzivajo po principu OODA (observe-orient-decide-act, opazuje, se orientira, odloči in ukrepa, op.p.). 

Kljub večtisoč urnim izkušnjam s pilotiranjem F-16 pilot proti računalniku ni imel možnosti.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta