(VIDEO) Na obalo hrvaškega letovišča po 47 letih priplaval morski pes, a druge vrste, kot so najprej mislili?

A.L., VČ
10.06.2019 10:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Turiste in plavalce na Makarski rivieri je pred dnevi prestrašil posnetek, ki ga posnel turist Michael Braun. Ta je nedaleč od obale posnel morskega psa. Posnetek je dvignil veliko prahu in vzbudil vprašanja, ali gre za sinjega morskega psa, ki človeka sicer redko napade, kljub temu pa ga štejejo za človeku potencialno nevarnega. Sinji morski pes podobno kot beli morski pes človeka napade, če ga privabi kri.
Pojav morskega psa na območju Makarske je vzbudil tudi pozornost oceanografov in pomorskih strokovnjakov. Slednji se ne morejo zediniti, za katero vrsto morskega psa gre. Alen Soldo z Oddelka za morske študije na Univerzi v Splitu in podpredsednik skupine IUCN Shark Specialist Group Mediterranean trdi, da gre za sinjega morskega psa. Medtem pa urednik hrvaškega portala Podvodni Pero Ugarković, raziskovalca na inštitutu za oceanografijo in ribištvo Branko Dragičević in David Udovičić ter Frane Madiraca, raziskovalec pri Centru za biologijo morske in sladkovodne biologije Sharklab ADRIA menijo, da gre za povsem drugo vrsto morskega psa. Po njihovi oceni je moški posnel morskega psa vrste mako, ki sicer lahko napada človeka, a se to zgodi redko. Previdnost ob srečanju pa kljub temu ni odveč.
{facebookpost}https://www.facebook.com/cro2go/videos/448558995902633/{/facebookpost}
Morskega psa vrste mako so v Jadranskem morju zadnjič opazili leta 1972. Po poročanju hrvaških portalov lahko zrastejo tudi več kot tri metre, plavajo s hitrostjo 74 kilometrov na uro, težki pa so med 60 in 135 kilogrami. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta