(VIDEO) Neverjetna zgodba: Sedem otrok padlo v ledeno mrzlo morje, po več urah so jih vse oživeli

M.R.
16.12.2019 13:24

Britanska medijska hiša BBC je predvajala dokumentarni film z naslovom "Življenje po smrti: Kako je sedem otrok vstalo od mrtvih", govori pa o otrocih, ki so preživeli klinično smrt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedem otrok je s čolna padlo v morje, katerega temperatura je znašala vsega 2 stopinji Celzija.
Profimedia

Gre za zgodbo, ki se je zgodila leta 2011 na Danskem. Šolski izlet se je sprevrgel v pravo moro, ko se je čoln prevrnil v ledenem morju, nato pa so otroci, ki so že bili klinično mrtvi, spet oživeli. 
Njihova srca niso bila nekaj ur, nato pa je vseh sedem otrok preživelo. Gre za najštevilčnejši znan primer, da so klinično mrtvi spet oživeli. Dva med njimi sta zdaj spregovorila za BBC. 
Ena je Katrine, ki je zdaj že v dvajsetih letih svojega življenja, drugi pa je Casper. Povedala sta, kaj se jima je zgodilo usodnega leta 2011, ko so otroci, ki so bili del večje skupine, padli v ledeno mrzlo vodo in umrli. 
{embed_youtube}https://youtu.be/pYFtkg_ZlcM{/embed_youtube}
Ob vrnitvi v danski fjord Praesto je Katrine zajokala. Leta 2011 je bila stara 16 let. "Zdaj se spominjam. Bilo je tako mraz, bilo je tako hladno. Na vodi je bil led," je povedala, Casper pa je dodal, da so bili tudi vremenski pogoji izjemno težki. "Zelo vetrovno je bilo. Čoln se je prevrnil sredi morja in vsi smo padli v vodo," je dodal. 
Temperatura vode je znašala vsega 2 stopnji Celzija, otroci pa so bili od obale oddaljeni več sto metrov. "Nisem mogel plavati. En prijatelj je prišel in mi skušal pomagati. Po kratkem času sem bil zaradi podhladitve klinično mrtev," nadaljuje Casper. 
Katrine pa je dejala, da je vse zajela panika. "Ko sem priplavala na površje, se je začela nočna mora. Vsi so vpili in vse se je zdelo neresnično. Paniko si lahko videl. Učiteljica je rekla, da moramo plavati, saj da bomo sicer umrli," pojasnjuje. 
Katerine je nekako uspela priplavati do obale, ni pa imela v nogah dovolj moči, da bi odšla do reševalcev. K sreči je en deček pretekel okoli dva kilometra in obvestil reševalce o tragediji. Do prihoda zdravnika so bili otroci mrtvi že približno dve uri. 
Na pomoč jim je prihitel zdravnik Michael Jaegar Wanscher. "Bili so hladni, bili so ledeno hladni. Vendar vemo, da lahko tako hladne, kot so bili oni, oživimo. So mrtvi, a v resnici niso mrvi. Še so imeli možnosti," je pojasnil. 
Podhladitev je otrokom ustavila srce, hkrati pa je upočasnila tudi njihove metabolizme in njihovi organi so se lahko še ogreli in spet začeli delovati. "V tem trenutku smo si za cilj zadali, da njihovo kri vsakih deset minut ogrejemo za eno stopinjo," dodaja Wanscher. Casper je počasi okreval, srce pa mu je začelo biti, ko je imelo telo okoli 26 stopinj Celzija. 
Takrat so glavno pozornost posvetili možganom. Ni bilo jasno, ali si bodo lahko popolnoma opomogli. K sreči zdravniki niso odkrili nepravilnega delovanja, kar je bilo pravzaprav neverjetno. "To je najštevilčnejša podhladitev, pri kateri so ljudje naenkrat oživeli in to s stoodstotnim preživetjem," je zaključil danski zdravnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta