Vse se vrti okoli obleke: Zaradi tega Nasini astronavtki ne moreta združno na sprehod

Gregor Grosman Gregor Grosman
28.03.2019 13:53

V vesolju do danes bilo že preko 500 ljudi, zgolj 11 odstotkov jih je bilo ženskega spola. Astronavtka McCain je na Mednarodni vesoljski postaji zrasla za 5 centimetrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasina astronavta Anne McClain (desno) in Nick Hague med njunim prvim vesoljskim sprehodom. 
Nasa

Nasa je preklicala svoje načrte za prvi povsem ženski sprehod po vesolju, ki bi se kot takšen zapisal v zgodovino. Kot razlog pa so misijo, ki je bila načrtovana ob koncu meseca žensk, navedli pomanjkanje skafandrov ustrezne velikosti. Z Mednarodne vesoljske postaje ISS sta se nameravali v vesolje podatki astronavtki Christina Hammock Koch in Anne McClain, da bi zamenjali nekaj baterij. To bi bil prvi vesoljski sprehod, ki bi ga opravila povsem ženska posadka. 
{twitter}https://twitter.com/AstroAnnimal/status/1110896720408383489{/twitter}
McClainova je ISS pred nekaj dnevi že zapustila, med svojim izhodom pa je ugotovila, da ji najbolj ustreza zgornji del vesoljske obleke srednje velikosti. Ker imajo na Mednarodni vesoljski postaji na voljo samo eno obleko takšne velikosti, bo v naslednjem izhodu (načrtovanem je za 29 marec), tega oblekla Kochova, ki jo bo spremljal kolega astronavt Nick Hague.

Christina Koch v sredini, Nick Hague (levo) in Anne McClain (desno) tik preden sta slednja zapustila ISS in se odpravila na "sprehod po vesolju". 
EPA
Anne McClain
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta