Zakaj je vaše astrološko znamenje verjetno napačno

Ste vse življenje mislili, da ste rojeni v znamenju strelca ali tehtnice? No, obstaja velika verjetnost, da živite v zmoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav se morda zdijo ozvezdja zodiaka, ki so ga začeli upodabljati v Mezopotamiji ali še prej, dokončna, so le en primer tega, kar so ustvarile različne kulture po svetu.
Profimedia

Rojen sem v astrološkem znamenju kozoroga (prosim, ne obsojajte me), a Sonce je bilo v času mojega rojstva pravzaprav v znamenju strelca. Kot častnega profesorja astronomije me pogosto sprašujejo o razliki med astrologijo in astronomijo. Astrologija, ki se ukvarja z napovedovanjem usode in temelji na položaju Sonca, Lune, zvezd in planetov, izvira iz davne preteklosti.

Ozvezdja zodiaka

Takrat se je mešala z znanostjo astronomije – pravzaprav so mnogi nekdanji astronomi prišli do znanstvenih ugotovitev, ki so dragocene še danes. A ko so Kopernik, Kepler in Galileo ugotovili, da planeti krožijo okrog Sonca, skupaj z njimi pa tudi Zemlja, in ko je Newton odkril razlog za to - zakon o splošni gravitaciji - sta se astrologija in astronomija ločili. In nikoli več se nista združili. Astronomija kot znanost pa se danes od astrologije razlikuje tudi pri enem od osnovnih principov v astrologiji – datumov zodiaka.

Precesija enakonočij

Glavni razlog, da se astrološki znaki ne ujemajo z zodiakom, je nihanje na Zemljini rotacijski osi, kar imenujemo precesija. Ker se premika vrtilna os Zemlje, se premika tudi ekvator oziroma ekvatorialna ravnina. Gibanje povzročata gravitacijski sili Sonca in Lune ter v manjši meri tudi druga telesa, na ekvatorski izboklini vrteče se Zemlje. Zaradi precesije enakonočij Zemljina os ne kaže vedno v isto smer in približno opisuje plašč stožca – to stori v počasnem kroženju, za kar potrebuje 25.800 let.
Precesija enakonočij se je nekdaj nanašala na gibanje točke pomladišča glede na nepomične zvezde živalskega kroga v ozadju. Podobna je sodobna razlaga gibanja. Hiparh je s prostim očesom okrog 150 pr. n. št. v celoti odkril precesijo enakonočij.

Odvračanje pozornosti od resničnih vplivov planetov

V preteklosti je bilo vernalno enakonočje – ali prvi pomladni dan – v konstalaciji ovna. Zaradi precesije se je okrog 100 pr. n. št. premaknilo v ribo, kjer je še danes, tako pa bo ostalo do leta 2700, ko se bo premaknilo v konstalacijo vodnarja – in tako naprej. V 25.800 letih se bo vrnilo v konstalacijo ovna – in cikel se bo nadaljeval.
Če jo vzamemo kot igro, je lahko astrologija s svojimi napovedmi usode in osebnosti zelo zabavna. Vendar nima podlage v znanosti. Za znanost je astrologija to, kar je monopoli za nepremičninski trg.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta