7 posebnosti novorojenčkov, ki naj vas ne vznemirjajo

NR
05.06.2019 06:02

Mamice novorojenčkov so pogosto zaskrbljene, če pri svojem otroku opazijo kaj nenavadnega, bodisi v videzu bodisi v vedenju. Tukaj je nekaj posebnosti, ki so pri novorojenčkih običajne in niso razlog za skrb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dojenčkova glava je videti neobičajno

Pričakovali ste ljubkega dojenčka, z okroglo glavico in rožnatimi lički, vendar vaš dojenček prve dni po porodu ni videti tako. Če je glava novorojenčka nekoliko nepravilne oblike (podolgovata), je to zato, ker je bil verjetno nekaj ur zagozden v medenici. Bodite potrpežljivi: kmalu bo glavica bolj pravilne oblike.

Dojenček ima mrzle ročice in nožice

Preden pretirano ogrejete stanovanje ali svojega dojenčka zavijete v dodatno odejico, potipajte njegov prsni koš. Če je koža na tem predelu topla in rožnata, vaš otrok ni podhlajen. Ker se njegov krvni obtok še razvija, je več krvi v vitalnih organih in manj v okončinah. Da se dojenčkov krvni obtok popolnoma prilagodi življenju zunaj maternice, lahko traja tudi do 3 mesece.

Dojenček ima na ustnici žulj

Pri mnogih novorojenčkih se zaradi intenzivnega sesanja (dojke ali dude na steklenički) na ustnici pojavi sesalni žulj. Sesalni žulj dojenčku ne povzroča neugodja, temveč mu omogoča, da se ustnica utrdi, kar mu olajša sesanje.

Dojenčkovo dihanje je nenavadno

Veliko staršev v začetku ponoči večkrat preverja dojenčkovo dihanje. Pogosto se zgodi, da novorojenček med dihanjem naredi kratek premor, potem pa nekaj časa diha hitreje. Premori do 20 sekund so običajni. Do 6. tedna starosti dojenček razvije bolj reden vzorec dihanja.

Dojenček pogosto kiha

Ste od starejše gospe dobili nasvet, da morate svojega novorojenčka bolj obleči, ker je v njeni navzočnosti kihnil? Ne skrbite: novorojenčki pogosto kihajo, vendar razlog za to ni prehlad ali bolezen. To je le njihov način čiščenja nosnih in dihalnih poti zaradi delcev v zraku.

Dojenčkovo blato je tekoče

Dojeni dojenčki imajo zrnasto, gorčično rumeno blato, ki je precej tekoče in ni formirano. Dojenčki, ki jih hranijo po steklenički, imajo nekoliko bolj gosto, rjavkasto blato. Nekateri dojenčki izločajo blato več kot desetkrat dnevno, drugi le nekajkrat dnevno in oboje je normalno, če dojenček lepo napreduje s težo in se dobro počuti.

Dojenček je ves čas lačen

Prve tedne po porodu boste morda imeli občutek, da dojenčka ves dan le hranite. Dojeni dojenčki se hranijo bolj pogosto, ker je materino mleko lahko prebavljivo, hkrati pa imajo majhen želodček in naenkrat ne morejo pojesti veliko. Po drugi strani pa hitro rastejo in se razvijajo, zato porabljajo veliko energije. V prvih šestih mesecih bo dojenček podvojil svojo težo, do prvega leta pa potrojil. Če ne morete dojiti, lahko za nasvet, katero nadomestno mleko izbrati, povprašate vašega izbranega pediatra ali farmacevta v lekarni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta