Bi radi shujšali, pa ne gre? Stresno življenje je lahko eden od vzrokov

Petra Logar Petra Logar
24.06.2019 06:18

Poletje je tu, diete tudi. Enim gre hujšanje hitreje, drugim počasneje od rok, tretji pa se trudijo na vse pretege in ni rezultata. Zakaj je tako?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stresni hormon kortizol preprečuje hujšanje.
Profimedia

Eden glavnih krivcev, da ne moremo shujšati, pa četudi jemo zdravo in se gibljemo, je stresni hormon kortizol. Če ga imamo v telesu preveč, bo hujšanje skoraj nemogoče, pojavijo pa se lahko tudi druge zdravstvene težave. O tem smo se pogovarjali z avtorico knjige Ko imajo hormoni žur in svetovalko za zdrav način življenja Minko Gantar.
»Stresni hormon kortizol se tvori čez dan, med spanjem pa se tvori nasprotni hormon, ki nas obnavlja in pospešuje topljenje odvečne maščobe,” je pojasnila Gantarjeva.
Če smo pod stresom, se tvori preveč stresnega hormona kortizola in premalo hormona DHEA, kar pa občutimo tudi kot kronično utrujenost, depresijo in malodušnost, pojavijo se lahko napadi tesnobe, kopiči se nam odvečna maščoba, še posebej na predelu trebuha, pojavijo se lahko bolečine v sklepih, celulit in napihnjen trebuh, obraz lahko postane bolj zabuhel, pojavijo se otekli podočnjaki.
Kaj lahko storimo, če imamo naštete znake?
Ko je telo izpostavljeno dolgotrajnemu stresu – sem sodijo slabi odnosi v družini ali službi in dolgotrajno vnetje v telesu – se proizvajajo vedno večje količine stresnega hormona in vedno manjša količina hormona DHEA. Neka študija je pokazala, da se je po 28 dneh neprekinjenega stresa raven kortizola povečala kar za 240 odstotkov od začetne vrednosti, raven hormona DHEA pa je padla za 15 odstotkov. Kar pa je še huje, tudi po tem, ko se stres zmanjša, si telo včasih ne opomore. Hormonsko stanje se ne vrne na začetno raven, temveč ostaja v načinu odzivanja na stres z visoko vrednostjo kortizola in nizko proizvodnjo hormona DHEA. V tem primeru je telesu treba pomagati, da si opomore.
Prva pomoč je umirjanje življenja. Lahko se obremenjujemo zaradi stanja v državi, zaradi politike, zaradi nadrejenih, zaradi starih staršev, staršev, partnerja, otrok ... Če želimo, nam tematik za stres ne zmanjka. Mi izbiramo svoje misli! Lahko pa se odločimo za bolj mirno življenje. Stvari, na katere na moremo vplivati, je bolj pametno pustiti in svoje misli zaposliti s čim lepim. Lepote je povsod dovolj.

Poskrbite za pravilno glikemično sestavo obrokov.
Profimedia
Če želite shujšati, se izogibajte stresu.
Profimedia
S pravilno prehrano bo hujšanje lažje.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta