Med prazniki se zredimo tudi za dva kilograma, svoje je naredila še epidemija. Kako preživeti božič in ostati pri stari teži?

STA, VČ
24.12.2020 12:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebna tehtnica (foto: Profimedia)
Profimedia

Praznike bomo letos zaradi epidemije vsi preživeli nekoliko drugače, saj bo krog bližnjih za praznično mizo ožji, pri tem pa ni nepomembno niti, kako se bomo prehranjevali, so pred božičnimi in novoletnimi prazniki opozorili pri NIJZ. Zdravstvena stroka v dneh, ko obroke tradicionalno obogatimo s prazničnimi jedmi, svetuje zmernost.

Epidemija covida-19 je močno spremenila tudi naš vsakdanji življenjski ritem. Raziskava NIJZ je pokazala, da družinam v tem času največji izziv predstavlja priprava vsaj enega obroka več kot običajno, saj so šole in vrtci zaprti, zaradi ostajanja doma pa ljudje tudi manj izkoriščajo možnosti prehranjevanja na delovnem mestu.

Ker se v glavnem prehranjujemo doma, se nakupuje več hrane, zato družine več časa porabijo za načrtovanje obrokov z iskanjem idej za nove jedi, imajo pa tudi več težav z usklajevanjem želja otrok in odraslih s priporočili o raznoliki in zdravi prehrani. 

Zaradi finančne ranljivosti obstaja tudi nevarnost, da bi ljudje začeli še bolj posegati po prehransko manj ugodnih in pogosto cenenih živilih.

NIJZ svetuje, da imunski sistem krepimo z uravnoteženo prehrano in dnevno zmerno telesno aktivnostjo, pri kateri se vsaj za pol ure tudi zadihamo in oznojimo. Na to, kakšen imunski sistem imamo, ne moremo povsem vplivati, lahko pa ga ustrezno podpremo. 

Dodaten izziv pomeni prehrana med prazniki, ko obroke tradicionalno obogatimo s prazničnimi jedmi.
Zdravstvena stroka zato pri hrani svetuje zmernost. Ljudje naj upoštevajo priporočila o uravnoteženi prehrani, popijejo dovolj tekočine, predvsem vode in nesladkanega čaja, čim manj ali najbolje nič pa alkohola.

Med prazniki se v povprečju zredimo za 1,5 do dva kilograma. Zato je pomembno, da se vzdržimo prenajedanja in skušamo vsak obilnejši praznični obrok uravnotežiti z ostalimi dnevni obroki, ki so lahko bolj skromni in z več zelenjave in sadja, priporočajo pri NIJZ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta