Savnanje: čiščenje telesa in trening za žile

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
25.04.2019 06:02

Savnanje je priljubljeno zlasti pozimi, ko nas pogosto zebe, toda tudi v toplejših letnih časih lahko z njim krepimo imunski sistem in poskrbimo za lepšo kožo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ljubitelji potenja in visokih temperatur, ki blagodejno vplivajo na telo, se za obisk savne sicer pogosteje odločajo pozimi. A tudi v toplejših delih leta savnanje koristi telesu, saj krepi imunski sistem in nam pomaga iz organizma izločiti strupe. Ker dandanes – vsaj v našem okolju – ljudje nismo več tako izpostavljeni temperaturnim razlikam kot nekoč, si lahko s savnanjem pomagamo do boljšega zdravja. “Finska savna je recimo idealna za pregrevanje telesa in razširjanje perifernega ožilja,” razlaga Milena Mojzeš, velneška svetovalka in izvršna direktorica Term Ptuj. “Ohlajevanje po savnanju je šok za žile, vendar je takšna izmenjava temperatur prijetna za telo in zagotavlja ugodje in sprostitev. Savnanje zato zavira proces staranja žil in kardiovaskularnega sistema, z njim nekako treniramo ožilje. S pregrevanjem in znojenjem se obenem izločajo iz telesa nekoristni in škodljivi produkti, očistijo se znojnice, zato je koža po savnanju navadno bolj mehka in gladka.”

Obvezen počitek

Strokovnjaki priporočajo, naj savno obiskujemo vsaj dvakrat tedensko, Finci to bojda naredijo celo vsak dan. Za dober učinek in varnost pa je treba upoštevati nekaj pravil. Predvsem si moramo vzeti dovolj časa, vsaj dve uri, ker se je po vsakem pregrevanju treba ohladiti in odpočiti. Pred savnanjem tudi ne jemo, razen morda manjše prigrizke s sestavinami, ki pomagajo pri razstrupljanju telesa. “Med počitkom pijemo vodo, čaje in osvežilne napitke,” še doda sogovornica, “kajti s savnanjem izgubimo iz telesa tudi do dva litra vode in veliko mineralov, ki jih ledvice nujno potrebujejo za normalno delovanje. Nadomeščanje tekočine je med savnanjem nujno.”

Za majhne otroke ni priporočljiva

Otrokom do petega leta vstop v savne večinoma odsvetujejo, med 6. in 15. letom morajo imeti spremstvo odrasle osebe. “Ožilje otroka se zelo hitro prilagodi spremembam temperature, vendar otrok naj ne bi izpostavljali ekstremnim temperaturam niti pri segrevanju niti pri ohlajanju telesa,” pojasnjuje Milena Mojzeš. Previdni pa morajo biti tudi starejši ljudje, sploh če imajo katero od naštetih diagnoz. Vsem zdravim ljudem, ki imajo svoje telo radi in ga tudi brez težav odkrijejo, pa je lahko obisk savne koristna sprostitev in tudi dobra preventiva pred boleznijo.

Canstockphoto
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta