Težave s prostato: Z leti čisto vsem moškim raste

Andreja Kutin Lednik
23.04.2019 06:02

Težave s prostato ima večina moških v zlatem obdobju življenja. Ne jih skrivati, saj jih je možno zdraviti, pravi urolog mag. Dejan Bratuš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obstajajo študije, ki ugotavljajo, da je moškim težje govoriti o težavah z uriniranjem kot ženskam o inkontinenci.
CanStockPhoto

Pri prostati urologi danes ločijo tri velike skupine bolezni. Ena je prostatitist, ki ni bolezen starejših, ampak je to najpogostejša urološka diagnoza pred 50. letom starosti, gre pa za vnetje, uvodoma pojasni Dejan Bratuš, specialist urolog v UKC Maribor, in dalje našteva: "Potem sta tu povečana prostata in rak na prostati, ki pa sta bolezni starejših ljudi. Pri povečani prostati sama velikost ni tako pomembna, včasih se je temu reklo benigna hiperplazija (BHP), kar lahko še zdaj zasledimo ponekod v literaturi, a to je zastarel izraz, ki ne pove ničesar o tem, kakšne težave ima bolnik. To je zgolj histološka diagnoza, poleg tega je prostata lahko zelo velika, pa ne povzroča težav. Dejansko čisto vsem moškim, ki imajo moške spolne hormone, z leti raste prostata."

Ni vsaka velikost prostate patologija

Od 30. leta dalje raste prostata pri vseh moških, nekaterim prej in hitreje, drugim kasneje in počasneje. A pri tem, kako in kam raste, so lahko težave, pravi urolog.

Obiščite zdravnika, kadar imate težave.
Janko Rath

Vse več raka na prostati tudi pri mlajših

Je pa bolezen starejših moških rak na prostati. S starostjo bistveno narašča, večja pojavnost se prične pri 50 letih, v zadnjih letih pa vedno večkrat diagnosticirajo rak na prostati tudi pri mlajših od 50 let. "Tukaj je pomembna genetska predispozicija - moški, ki ima v ožji družini (denimo oče ali brat) raka na prostati, ima nekajkrat večjo verjetnost za tveganje kot drugi moški. Rak na prostati lahko nastane v običajni prostati ali v povečani prostati in nima praktično nobenih simptomov. Če so ob raku prisotni simptomi, so zaradi povečane prostate, ne zaradi raka. Sam rak ima simptomatiko šele v napredovani obliki, torej v napredovanih fazah. Torej če ima moški težave z uriniranjem, ni nujno, da ima raka na prostati," pojasni Bratuš.

Rak na prostati je praviloma bolezen starejših.
Janko Rath

Tabletka na dan in preprečili boste raka ...

Kot na mnogih področjih, ko gre za zdravje, tudi pri zdravljenju prostate obstajajo alternativne rešitve. A niso vse dobre, svari urolog: "Zdravilci se s tem ne ukvarjajo pretirano, opažam pa veliko ponudbo zdravil, ki so temu namenjena. Za fitoterapijo sicer uradnih smernic ni, saj se pri teh preparatih ne da ugotoviti količina učinkovin in podobno, nemogoče jih je kemično analizirati. Je pa res, da fitoterapija do neke mere pomaga, predvsem pri začetnih težavah. Bolj me motijo oglasi, ki ponujajo čudeže, češ tabletka na dan in preprečili boste raka na prostati pa še ozdraveli boste. Uporabljajo celo citate nekih urologov, a verjemite, da poznam čisto vse urologe v Sloveniji in tista dva v Sloveniji zagotovo nista nikoli delovala."

Dejan Bratuš, oddelek za urologijo na UKC Maribor: "Če ima moški težave z uriniranjem, naj jih ne skriva."
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta