V boj s sladkorno z zdravim načinom življenja

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
01.07.2019 06:33

V porastu je sladkorna bolezen tipa 1 in tipa 2, pa tudi nosečniška sladkorna. Epidemija debelosti je eden glavnih krivcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Sloveniji je predlani zdravila za znižanje krvnega sladkorja prejemalo že 111 tisoč ljudi.
Profimedia

Sladkorna bolezen (diabetes mellitus), ki velja za najpogostejšo kronično bolezen, je skupina različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Previsok krvni sladkor je posledica sočasne prisotne okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem na mišičje in jetra. Za sladkorno boleznijo tipa 1 zbolevajo v glavnem otroci in mlajši odrasli. Na to, ali jo bomo dobili ali ne, ne moremo vplivati, saj gre za avtoimuno dogajanje, ob katerem propadajo celice, ki proizvajajo inzulin. Zato se zdravljenju z inzulinom ni mogoče izogniti.

Izogibajte se sladkim pijačam

Prav nasprotno je pri sladkorni bolezni tipa 2. Za to, da se ji poskušate izogniti ali zamakniti čas obolenja, lahko veliko naredite sami, poudarja zdravnica specialistka interne medicine Eva Zemljič. "Da bi se izognili sladkorni bolezni tipa 2, je pomembno, da skrbite za čim bolj zdrav način življenja, ki vključuje tako zdravo uravnoteženo prehrano kot tudi zmerno telesno aktivnost, izogibanje sedečemu načinu življenja, vzdrževanje primerne telesne teže in opustitev kajenja." Pri uravnoteženi prehrani je pomembno, da se izogibate enostavnim ogljikovim hidratom in sladkim pijačam, poskrbite pa tudi, da so porcije hrane, ki jo zaužijete, majhne. Pri gibanju je priporočljivo, da telesni aktivnosti posvetite vsaj 150 minut tedensko. Gibanje je še zlasti zelo pomemben zaščitni dejavnik pred izbruhom bolezni. Enaka pravila, za katera je dobro, da pri njih vztrajate, veljajo, ko vam je sladkorna bolezen že ugotovljena in želite upočasniti njeno napredovanje.

Vztrajanje pri zdravem načinu življenja je pomembno, saj sladkorna bolezen velja za najpogostejšo kronično bolezen.
Profimedia

Vse več nosečniške sladkorne

Eva Zemljič: "Ob zdravi uravnoteženi prehrani in zmerni telesni aktivnosti priporočam izogibanje sedečemu načinu življenja, vzdrževanje primerne telesne teže in opustitev kajenja."
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta