Z desetminutno vadbo do boljšega spomina

Urška Kereži
09.04.2019 06:03

V trenutku izboljšajte spomin in sposobnosti za organizacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Že deset minut lahke vadbe dnevno je dovolj, da začnejo možgani bolje organizirati spomine. Sčasoma namreč povezave med določenimi deli oslabijo, zato težje razločimo med podobnimi stvarmi. Kdaj smo na primer izgubili ključe? Je bilo zjutraj, ko smo se odpravili od doma, ali dva dni prej, ko smo jih pozabili v žepu? Da (raz)rešimo težavo, pa nam lahko pomagajo že sprehod, joga ali taj či, saj je nova raziskava Univerze Irvine Kalifornija in Univerze Tsukaba na Japonskem jasno pokazala, da ima tudi lahka vadba neverjetne učinke na možgane.

Uredite spomine

V omenjeni najnovejši raziskavi je sodelovalo 36 zdravih odraslih v zgodnjih 20. letih, ki so jim v prvem delu postopka predpisali deset minut lahke vadbe na dan ter njihove možgane nato opazovali z MRI-posnetki. Test so še ponovili, a tokrat brez vadbe. In rezultati? Po podatkih, objavljenih v strokovni reviji Proceedings of the National Academy of Science, se je ob vadbi pokazala jasna izboljšava povezav v predelih možganov, ki nadzorujejo predelovanje spominov - hipokampalni dentatni girus in kortikalno področje. Zato so si udeleženci tudi lažje zapomnili stvari, ki so jih počeli dan pred tem. Hipokampus je namreč ključnega pomena za ustvarjanje novih spominov, a je hkrati tudi eden prvih predelov, ki prične upadati, ko se staramo, najhitreje ob Alzheimerjevi bolezni. Zato nam izboljševanje njegovega delovanja lahko pomaga izboljšati spomin v vsakodnevnem življenju. Da je telesna vadba še kako pomembna za možgane, smo seveda vedeli prej, a ne, da že deset minut prinaša takojšnje rezultate. Celo kratki odmori za sprehod tako lahko močno izboljšajo spomin in delovanje možganov.

Ples je najboljši

Več nevroznanstvenih raziskav ob tem dodaja, da je za ohranitev kognitivnih funkcij v starosti odličen ples. V eni od njih, objavljeni v strokovni reviji Frontiers in Human Neuroscienc, so strokovnjaki odkrili, da slednji še posebej učinkovito zmanjšuje demence, kot sta Alzheimerjeva ali Parkinsonova bolezen, ter upočasnjuje staranje ter propadanje možganov, saj med vsemi aktivnostmi daleč najbolj vsestransko vpliva na ohranjanje vseh psihofizičnih sposobnosti hkrati ter ob tem izboljšuje še ravnotežje. Sodelovali so namreč starejši prostovoljci, v povprečju stari 68 let, ki so se prijavili na 18-mesečni tečaj plesa ali na trening vzdržljivosti ter vadbe za fleksibilnost. V vseh skupinah se je področje hipotalamusa v možganih sicer povečalo, a je bil učinek, kot rečeno, največji prav pri plesu. Vsem, ki bi rad čim dalj časa živeli neodvisno in zdravo, zato svetujejo veliko plesnih trenutkov ob dobri glasbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta