Ženske, ki so pogosteje spolno aktivne, pridejo pozneje v menopavzo

Reuters
30.01.2020 03:33

Pri ženskah, ki imajo spolne odnose vsaj enkrat na mesec, je tveganje za zgodnjo menopavzo manjše kot pri ženskah, ki so spolno manj aktivne, so odkrili raziskovalci v svoji študiji, ki po njihovih besedah opozarja na posebno obliko biološkega energijskega kompromisa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Študija je zajela skoraj 3000 žensk v ZDA, pokazala pa je, da se je pri 28 odstotkih žensk, ki so bile spolno aktivne enkrat na teden ali pogosteje, vključno s spolnimi odnosi z moškim, oralnim spolnim odnosom, dotikanjem ali samozadovoljevanjem - kasneje začela menopavza kot pri ženskah, ki so povedale, da so spolno aktivne manj kot enkrat na mesec.
"Če ženska nima spolnih odnosov in tako ni možnosti, da bi zanosila, se telo ‘odloči, da ne bo investiralo v ovulacijo', saj nima smisla," je povedala ena od vodij študije, Megan Arnot z University College London (UCL). Izpostavila je, da odkritja vodijo k ideji, da je menopavza pri človeku prvotno namenjena preprečevanju konflikta med ženskami različnih generacij zaradi reprodukcije in da lahko ženska svojo energijo usmeri k aktivnostim, ki so povezane z njenimi vnuki.
Ženske so v času ovulacije bolj dovzetne za bolezni, ker je takrat oslabljen njihov imunski sistem. Arnotova je povedala, da navidezni biološki kompromis nakazuje na nesmiselno potrošnjo energije za ovulacijo, če ima ženska redko spolne odnose - ali jih sploh nima, in je zato malo verjetno, da bi zanosila. Njeno telo energijo raje nameni zaščiti in skrbi za potomce. "Menopavza je pri ženski neizogibna in ni načinov, s katerimi bi jo preprečili," je povedala Ruth Mace, profesorica antropologije na UCL, soavtorica študije. Dodala je: "Rezultati so prvi pokazatelji, da je lahko začetek menopavze prilagodljiv glede na verjetnost zanositve." Rezultati študije so objavljeni v reviji Royal Society Open Science in temeljijo na podatkih, zbranih v ameriški študiji Swan o zdravju žensk. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta