Zimska potovalna lekarna: Za vsak primer, če se pojavijo kašelj in žulji

Ba. V.
24.11.2021 06:00

Potovalna lekarna za preživljanje počitnic na snegu vsebuje nekoliko drugačne izdelke kot tista ob poletnem oddihu, obema pa je skupno, da v prtljagi ne smeta manjkati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kdor se odloči za zimske počitnice na snegu, ne sme pozabiti, da telo morda ni navajeno tolikšnega napora in so tudi gibi drugačni kot sicer. Mraz in sončni žarki skupaj z naporom in spremembo ritma izpostavljajo telo možnostim poškodb in obolenj. Če želite na počitnicah maksimalno uživati, vnaprej poskrbite za preventivo, s katero lahko manjše težave odpravite kar sami. Pa veste, kaj ne sme manjkati v zimski potovalni lekarni?

Proti prehladu in gripi

Pozimi so zelo pomembni izdelki za prvo pomoč pri prehladu in gripi. V vaši torbici zato ne smejo manjkati pripomočki, ki blažijo simptome, kot so kašelj, izcedek iz nosu, povišana telesna temperatura, bolečine v grlu. Koristno je vzeti s seboj tudi kako sredstvo za krepitev imunskega sistema z vitamini, kalcijem in magnezijem. Odveč pa ne bodo niti čisto praktični pripomočki, kot so robci, termometer, tablete proti glavobolu in fiziološka raztopina za čiščenje nosu. Posebno pozornost posvetite majhnim otrokom, če potujejo z vami.

Ob poškodbah in praskah

Na smučanju, sankanju ali zimskih pohodih je tudi precej možnosti za poškodbe, žulje in podobne nevšečnosti. Ne pozabite torej na obliže vseh velikosti, povoje, sterilno gazo, lepilni trak in škarjice. Vzemite tudi sredstvo za dezinfekcijo odprtih ran in mazilo s heparinom, ki zmanjša podplutbo. Pri blažjem zvinu lahko gleženj uspešno stabilizirate s kineziološkim trakom. Nujni so tudi posebni obliži proti žuljem. V smučarskih čevljih, ki jih nosite nekaj ur, se koža hitro odrgne in naredi se neprijeten mehur. Obliž bo ublažil drgnjenje in vas rešil pekoče bolečine.

Razkužilo v žep

Seveda spadajo v potovalno lekarno tudi vsa zdravila, ki jih morate jemati redno ali ki vam bodo v potovalnih okoliščinah koristila, kot so recimo sredstva proti zaprtju ali driski. Pomembna je zaščita pred sončnimi žarki z visokim faktorjem in veliko vsebnostjo maščobe, saj kožo dodatno izsušita mraz in veter. V trenutnih okoliščinah pa morda ne bo odveč tudi razkužilo v priročnem pakiranju, ki ga lahko vtaknete v žep smučarske jakne. Potem ko ste upoštevali vse to, se lahko brezskrbno podate na počitnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta