Jakov Fak še išče olimpijske občutke: Ravna črta - in to me najbolj frustrira!

Bojan Bauman Bojan Bauman
07.02.2022 10:01

Imetnik dveh olimpijskih medalj na Kitajskem še išče občutke, da bi se uvrstil med kandidate za dobre uvrstitve. A razmere mu ne gredo na roko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na tekmi Jakov Fak proge še ni preizkusil, jo je pa dobro spoznal na treningih.

Reuters

V Pjongčangu je osvojil svojo drugo olimpijsko kolajno, prvič za Slovenijo. Letos je Jakov Fak po rezultatih daleč za tistimi, ki lahko pričakujejo največ. A upanje ne umira. "Proga je v redu, pogoji pa so zahtevni," je njegov najkrajši komentar. Na tekmi proge še ni preizkusil, čeprav je bil v soboto prijavljen za nastop v mešani štafeti. Sestrični Klemenčič sta bili pred njim tako počasni, da so ju najboljši ujeli za krog, kar je pomenilo diskvalifikacijo, saj sta na progi začeli motiti najboljše. Tako bomo njegov uvodni nastop spremljali v torek, ko je na sporedu tekma na 20 kilometrih.

Slovenskega asa bi lahko na tekmah še najbolj oviral mraz; tako je vse od tekme v ZDA pred desetimi leti, ko mu je pomrznil prst. "Pa saj mraz ne ovira le mene. Iz tega ne bom delal drame. Je, kot je, z razmerami sem se soočil. Če mi ne bodo pomrznili prsti, bom lažje streljal. Sicer nekoliko težje. Če pa bi mi pomrznili preveč, bi si jih lahko poškodoval. Na start bom šel, karkoli se bo zgodilo. Tak je moj pristop od zmeraj. Tudi ko mi je pomrznil prst, sem se postavil na start in oddelal svoje. Tekmo sem zaključil. Ni se še zgodilo, da bi odstopil, in tudi tokrat se to ne bo zgodilo," razmišlja Jakov Fak.

Že v Pjongčangu so bile razmere ekstremne. V Zhangjiakouju je mraz podoben, tudi veter se krepi. Na kaj še je treba misliti, preden se biatlonci postavijo na start? "Tukaj je še visoko, nadmorska višina je okoli 1700 metrov. Sam profil proge sicer ni ekstremen, a pogoji bodo naredili svoje. Takega občutka mraza se res ne spomnim. Veter naredi svoje, res je izziv priti z dobrim občutkom na strelišče. Da bi telo pred streljanjem dobro delovalo. S temi izzivi se sedaj soočam in se bom kmalu spopadel."

epa08859404 Jakov Fak of Slovenia takes aim at the shooting range during the men's 10km sprint competition of the IBU Biathlon World Cup in Kontiolahti, Finland, 03 December 2020. EPA/MAURI RATILAINEN
Mauri Ratilainen

No, sezona se spet ne razvija po njegovih željah. "Daleč od tega. Občutek imam, da se mi je telo sprostilo le na eni tekmi v sezoni, ko sem lahko pokazal, kar zmorem. To je bil velik napredek, super tekma. Vse ostalo - kot da bi imel zavoro. Pa ni razloga zanjo, saj sem v pripravljalnem obdobju zelo dobro treniral in sem bil tudi dobro pripravljen. Hitro sem zbolel za virozo in od takrat se samo še trudim priti na nivo, a mi telo tega ne dovoli. Zame je to velika uganka. Analizirali smo treninge, jih prilagajali, a se ne premakne nikamor. Ravna črta in to me najbolj frustrira. Tako sem garal celo poletje, se matral. Ko je prišla zima, pa ni šlo. Takrat začneš pritiskati nase, saj hočeš in tudi veš, da se nisi v ničemer spremenil, rezultatov pa ni. Pa sem treniral, da bi bilo letos bolje, kot je bilo lani," Fak razkriva ozadje slabih nastopov.

Kaj torej lahko pričakujemo od njegovih nastopov na Kitajskem? "Trudil se bom in upam na najboljše. Moja želja je dobro nastopati. Kako se bo to odrazilo v rezultatih, težko napovem. Če sploh ne vem, kako sem. Verjemite, sam bi si najbolj želel biti drugačen, v tej situaciji mi ni lahko. A trenutno sem tukaj, treba je to preživeti, zdržati. Ne smem izgubiti volje in želje," ni prav optimističen. Med aduti za naslednje nastope bi lahko bila njegova izkušenost. Pozna tudi občutke ob osvajanju olimpijskih medalj. Ga lahko dvigne adrenalin, vznemirjenje? "To je lahko vzpodbuda. Če mi bo telo dovolilo, bom prvi naredil vse, da bom čim boljši," zaključi biatlonec, ki si želi, da bi na vsa streljanja prišel - s toplimi rokami. Za večino nas je to enostavno - roke je treba samo spraviti v žepe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.