(POGOVOR) Anamarija Lampič: Z Evo sva pripravljeni, lahko se naju bojijo

Uroš Gramc Uroš Gramc
21.12.2021 07:30

Naša najboljša smučarska tekačica je spodbudno vstopila v olimpijsko zimo. Že se kiti s stopničkami, a verjame, da z Urevčevo posežeta še višje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Po uvodnih štirih postajah svetovnega pokala in tekmah vsak konec tedna bodo smučarski tekači malce zadihali. Čez božične praznike ne bodo nastopali, a to ne pomeni, da bodo počivali. Takoj za njimi jih čaka prvi vrhunec sezone, novoletna turneja s tremi prizorišči: Lenzerheide, Oberstdorf in Val di Fiemme. A še preden se je naša najboljša Anamarija Lampič ozrla v prihodnost, proti Touru, Planici in olimpijskim igram, se je proti pretečenemu v tej zimi. Z osmim mestom v Ruki, šestim v Lillehammerju ter stopničkami v Davosu in Dresdnu, kjer je bila v zadnjem koncu tedna tretja še v paru z Evo Urevc, je branilka malega kristalnega globusa spet na visokem drugem mestu v sprinterskem seštevku.

Dahlqvistovo bo premagala, ko bo pri sebi "pošlihtala"

"Vsako leto začnem malo z rezervo, sploh pa letos. Glavni cilj so olimpijske igre in smo se osredotočili nanje, da bo forma tam na najvišjem nivoju. Sploh se nisem ozirala na prve tekme, naj bo, kar bo. Še zmeraj pa so bili rezultati vrhunski, toda imam še višje želje. Stopnjuje se in upam, da se bo tako do Pekinga," je ob vrnitvi iz Nemčije, v Ljubljani in v prostorih podjetja Medis, kjer je smučarska zveza podpisala novo sponzorsko pogodbo, dejala 26-letnica iz Valburge pri Smledniku. In kje, na kakšnem nivoju je trenutno, koliko še ima rezerve? "Telesno je, kjer je. Taktično in psihološko moram še malo zrasti in to mi bodo dale samo tekme."

Največ so v tej sezoni pokazale Švedinje, 27-letna Maja Dahlqvist teče kot še nikoli v življenju. Do te zime je zmagala le enkrat, od konca novembra pa dobila vse štiri tekme, finsko preizkušnjo v klasiki ter tri v drsalnem koraku. No, Lampičevi se ne zdi, da bi bila vodilna v sprinterskem in skupnem seštevku nepremagljiva. "Jaz sem delala preveč napak, ona pa je vse suvereno izpeljala. Moram še malo taktično naštudirati tekme, odpraviti napake, in ko bom pri sebi vse 'pošlihtala', bom tudi Majo premagala." Ji je pa Skandinavka, kot vsem drugim, že pošteno pobegnila v boju za mali kristalni globus, saj ima dvakrat več točk od Gorenjke po štirih od dvanajstih sprintov. "Mogoče se letos ne obremenjujem, če bom prva ali ne, kakšen je seštevek. Svoj globus že imam, haha, nihče mi ga ne more vzeti in grem sproščeno s tekme na tekmo. Vem, česa sem sposobna, verjamem vase in to mi največ pomeni."

Švedinje bo treba naštudirati, servisno ekipo okrepiti

Švedinje imajo tudi Johanno Hagstroem, Emmo Ribom, obe sta bili že v finalu, vrnila se je še Jonna Sundling za dvojno zmago in prepričljivo slavje z Dahlqvistovo v tekmi parov v Nemčiji. "Jonna si je na začetku sezone nategnila vezi v prstu in izpustila tri prizorišča. Govorila sem z njo, ni bilo nič kritičnega, normalno je trenirala z opornico. Gotovo bo ena večjih konkurentk, sicer pa največja nevarnost preti od vse švedske reprezentance. Močne so, najmočnejše. Vidi se, da skupaj trenirajo, da ena drugo potiskajo, in to je dobrodošlo. Ker so velika reprezentanca, so že od začetka sezone v dobri formi. Tam se moraš takoj pokazati, da lahko hodiš z enega svetovnega pokala na drugega. Mi nimamo te borbe že med poletjem, jaz pridobivam iz tekme v tekmo, dobivam izkušnje, kako se druge punce premikajo po progi. Veliko lažje je, ko jih spoznaš," je razložila Gorenjka.

S Švedinjami ima Gorenjka veliko dela. Prejšnjo sezono je zasukala sebi v prid in upa, da bo spet tako. 

Reuters

Nekaj rezerv je tudi v slovenski servisni ekipi, iz katere je pred sezono odšel Slovak Martin Bialek. Da niso kot utečen stroj, je razkrila uvod na Finskem. "Težave imamo pri klasiki, pogrešamo Martina. Težko je najti zares dobrega človeka, za zdaj imamo češkega serviserja in nisem ravno najbolj zadovoljna z njim, priznam. Iščemo druge ljudi. Zdaj pride pomagat neki italijanski serviser in upam, da bo vse steklo," je dejala Lampičeva. To bo najpomembnejše v Pekingu, kjer bo ekipni sprint v klasični tehniki, a z vrhuncem zime se naša sogovornica še ne obremenjuje. "Vem, da vsi samo ponavljajo - olimpijske igre, tudi sama jih imam v glavi ves čas, ampak nanje gledam kot na normalno tekmo. Itak je konkurenca že zdaj prisotna, na Kitajskem bo ista."

Na Tour po prvo in drugo mesto

Je pa pred vrati Tour de Ski, izjemno naporno tekmovanje s šestimi tekmami v osmih dneh (od 28. decembra do 4. januarja) na treh prizoriščih in v treh državah. Za zaključek z znamenitim in brutalnim vzponom na Alpe Cermis. "Glavni cilj sta oba sprinta, prvi dan v Švici in nato v Nemčiji, nanju bom osredotočena. Letos sem dala več poudarka sprintu v 'skejtu', kar se tudi vidi, napredovala sem. Upam, da pride še kakšno drugo ali prvo mesto, do zdaj so bila le tretja," visokih ambicij ne skriva Lampičeva, ki je v svetovnem pokalu slavila trikrat, dvakrat prav na Touru.

EPA

Tekme na razdalji pa so v tej zimi predvsem za trening. "Da pridobim pri vzdržljivosti, kar mi bo prav prišlo v sprintu, zato želim Tour odteči do konca. Prioriteta, fokus je sprint, v njem lahko na olimpijskih igrah posežem po najvišjih mestih," je napovedala najhitrejša Slovenka na tekaških smučeh. Vesela je, da ima ob sebi Evo Urevc, kar ji daje možnost za kolajno še v drugi disciplini. Tekačica iz Zgornjih Gorij pa je vse bolj konkurenčna tudi kot posameznica, v Dresdnu se je četrtič v karieri uvrstila v finale. "Mislim, da sva obe z Evo dobro pripravljeni in bova na olimpijskih igrah gotovo med favoritinjami. To je super, lahko se naju bojijo," se je zasmejala Anamarija Lampič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta