Priprave na Zlato lisico: Neurje odnašalo sneg, a najhujše se jih je ognilo

Urška Polanc Urška Polanc
04.02.2020 19:57

Vrhunec neprijaznega obdobja je bilo današnje deževje z vetrom na Štajerskem, še nekaj dni bo težkih, toda vodja tekmovanja Mitja Dragšič vidi luč na koncu tunela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včeraj zjutraj so na Snežnem stadionu še smučali, nato je neurje pregnalo obiskovalce. 
Igor Napast

Naliv in orkanski veter je danes s smučišča na Mariborskem Pohorju pregnal smučarje, ki so se kljub nič kaj zimskemu vremenu spuščali po umetno pobeljenih strminah. Okoli desete ure so prenehale delovati žičnice in gondole, veter pa je nekaj škode z odnašanjem snega - le dva dni pred snežno kontrolo Mednarodne smučarske zveze (FIS) in enajsti dni pred Zlato lisico - povzročil tudi prirediteljem.

Metlo v roke namesto lopate

"Dež ni problem," nam je pod zelenim, blatnim Pohorjem dejal vodja tekmovanja Mitja Dragšič. Nekaj vlage v snegu, če pride minus, tako in tako potrebujejo, pravi. "Sneg je kar dobro odreagiral in zdaj smo v pričakovanju treh, štirih dni. Potem pa spet naprej. Do torka moramo zvoziti v varnem okolju. Da nam ni treba zalivati, dodajati vode, zdaj poskrbi narava, ampak temperaturno nas mora še malo presenetiti, da bo bolj hladno," je povedal sogovornik.
Še pred tednom dni je bilo vreme bolj prizanesljivo, sedaj so temperature (pre)visoke podnevi in ponoči, zato snežni topovi mirujejo. Da prejšnjo noč topov res ni slišala, nam je povedala prebivalka, ki živi le streljaj od proge, v katero so te dni uprte oči številnih Mariborčanov. Namesto da bi v rokah držala lopato za kidanje snega, je včeraj zgolj pometala in se jezila nad vodo, ki je po cesti tekla mimo njene hiše. Ta je posledica taljenja umetnega snega s proge, je dejala.
"Ko je bila megla v Mariboru, ko je bilo hladno, smo stadion lahko zasneževali. Ko tudi višje, kjer je bilo pretoplo, niso mogli. Zato je stadion še danes na zavidljivem nivoju. Otoplitev smo pričakovali, takšne so bile napovedi. Ko se je dalo, smo sneg proizvajali. Maksimum smo naredili, proizvedli smo največjo možno količino snega. Za zdaj smo še v igri," je bil vedrih misli Dragšič.

Mitja Dragšič: "Smo v Mariboru in iz tega, kar imamo, želimo narediti tekmo v Mariboru"
Sašo Bizjak

V zadnjih štirinajstih dneh pred tekmovanjem razmere budno spremljajo podnevi in ponoči. Narediti morajo vse, da tekma bo, ne prešteva ur, ki jih v to vložijo. "Brez tega tekme ne more biti, tega se zavedamo in zato smo tu. V 56 letih nam narava nikoli ni toliko prizanesla, da ne bi potrebovali posebnih prijemov. Tega, da bi točno vedeli, kaj narediti kateri dan in bi samo prišli na tekmovanje, v Mariboru nikoli ni bilo in ne verjamem, da kdaj bo," je povedal. Koliko snega imajo zdaj? "Težko je oceniti, nekje ga je več, nekje manj, strojno ga je treba še razporediti, da ga bo povsod enako, zakrpati bo treba luknje, ki se odpirajo. Glede na tople noči in izgubo snega se opravila urno spreminjajo. Ko se bo pojavila možnost dosneževanja, bomo to storili, potem se pa v začetku tedna lotimo priprave proge. Spet bomo spremljali dnevne napovedi in se odločali, kdaj in kako odreagirati, ter naredili finalno pripravo, ki je potrebna za izvedbo svetovnega pokala." Po večini proge imajo 40 centimetrov umetnega snega, kar je osnovni pogoj, želja, je dejal Dragšič. "Na večini točk to dosegamo, na posameznih delih pa tega še ni. Nekje je snega več, na kakšnem robu, kupu. Z mašino in dosneževanjem bomo prišli na ta želeni nivo."

Snežna kontrola bo razkrila marsikaj, v četrtek pride na Pohorje kontrolor Mednarodne smučarske zveze (FIS) Markus Maier. "Jasno, mi bomo naredili vse, da bosta tekmi za zlato lisico v Mariboru. Za nami so trije, štirje dnevi, ko smo imeli 15 stopinj. Škoda se je naredila, to je jasno, obeti pa so takšni, da naj bi bilo nekaj noči malo hladnejših, kar je sigurno plus. Videli bomo, kaj bo na snežni kontroli. Tudi če na nekaterih točkah snega ne bi bilo dovolj in bodo videli, da se to da ob solidni napovedi narediti v naslednjih dneh, bo šlo skozi," razmišlja vodja tekmovanja.
O tem, da bi Zlato lisico selili v Kranjsko Goro, ne razmišljajo, a ne zato, ker razmere niti na Gorenjskem niso zimske. Včeraj je tudi v Podkorenu deževalo, imeli so nad deset stopinj, njihova proga prav tako ni zadovoljivo pokrita s snežno odejo, nam je povedal Mitja Dragšič, ki je tamkajšnji smučarski center obiskal kot trener otrok pri Smučarskem klubu Branik, in ne zaradi kontrole za Lisico. "Smo v Mariboru in iz tega, kar imamo, želimo narediti tekmo v Mariboru. To je plan, in kolikor zdaj kaže, se ga bomo držali. Rezervnega plana še ne iščemo," je odločen. Bo pa prihodnje dni potrebnega še več dela, odrekanja. "Smo tu, ekipa je tu, dnevno moraš biti tukaj, z danes na jutri se spremeni, pokažejo se slabosti in dobre stvari. Vse moraš spremljati, da lahko čim prej odreagiraš in se trudiš, da si na varni strani," poudarja Dragšič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta