Za Glorio Kotnik Kitajska ni tujina

Povratnica v deskarsko karavano dobro pozna prirediteljico iger, saj je njen oče trener kitajske reprezentance

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Velenjčanka bo četrtič nastopila na OI, prvič kot mamica. 

Stanko Gruden/sta

Gloria Kotnik je povratnica v deskarski karavani. Zapustila jo je pred dvema letoma in postala mamica. Pred to sezono pa je spoznala, da deskanje pogreša in poskusila je znova. Zaradi povprečnih rezultatov uvodoma ni bila uvrščena na olimpijske igre. Del olimpijske družine je postala naknadno, s povabilom Fis. Zdaj je v Zhangjiakouu, kjer jo nastop čaka v torek.

"Zelo sem vesela, da sem še četrtič na olimpijskih igrah. Tu sem tudi precej domača, saj sem tukaj že veliko trenirala. Sem sem hodila na priprave, tu mi je vse znano. No, zdaj so čudni časi in je tudi zame nekoliko drugače," pravi 32-letna Velenjčanka. Na Kitajskem je njen oče trener kitajske ekipe. Na tem prizorišču je bila že na tekmi za svetovni pokal, dvakrat je bila na dvotedenskih pripravah ... "Poznam sneg, progo ... izpilim še formo, pa bo."

Obiskovalci imamo velike oči, ko hodimo po predelu Chongli v Zhangjiakouu, ko opazujemo najmodernejše smučarske naprave in se sprašujemo o prihodnosti zimskih športov na Kitajskem. Kotnikova ima odgovor na dilemo, ali jih bo kdaj 300 milijonov smučalo, kar je cilj kitajske partije? "Mislim, da bo. Njihova strategija je, da ljudi spravijo na smučišča. Vsa infrastruktura je zelo dobra. Smučišča so na nivoju, kapacitete so zagotovljene. Zadnjih nekaj let najemajo tuje strokovnjake - trenerje, učitelje smučanja, ki jim pomagajo dvigniti kvaliteto. Tu je že vse zelo visoko. Kitajci imajo radi smučanje, osvajajo zimske športe. Oče je denimo Kitajko iz nič pripeljal do zmage na tekmi v svetovnem pokalu. S pravim pristopom je vse mogoče. Tu imajo pogoje za zgodbo o uspehu," je dejala Kotnikova.

Mlada mamica že pošteno pogreša domače, posebno sinčka. "Ja, prvič je, da sem tako dolgo odsotna. Saj sem že bila zdoma, a so bile vezi takrat bolj tesne. Pogosto sta bila z mano tudi na treningih. Največ noč ali dve sem bila doslej odsotna. Zame bo zmeraj težje. A slišimo se po telefonu, internet je dober, vidimo se in je malo lažje. Bom preživela," konča Gloria Kotnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta