Zlati lisici v Kranjski Gori niti okrepljen jugo ne more do živega

Bojan Bauman Bojan Bauman
10.02.2020 20:47

Na progi je bilo včeraj že 60 centimetrov snega, ki ga bodo danes dodatno preparirali, zdaj poskušajo rešiti še spremljevalni program, sobotno javno žrebanje startnih številk in koncert

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na podkorenski strmini so najboljše smučarke v svetovnem pokalu nazadnje tekmovale predlani.
Robert Balen

Ogledniki prog za Zlato lisico so se včeraj zbrali v Kranjski Gori. Bilo je precej bolj mirno kot pred dnevi pod Pohorjem, kjer je bilo treba sprejeti odločitev o selitvi tekme izpod Pohorja. Generalni sekretar Lisice Srečko Vilar je bil v navezi z direktorjem ženskega dela tekmovanja za svetovni pokal Petrom Gerdoljem. Po ogledu je povedal: "V Kranjski Gori se vrstijo sestanki, na katerih urejamo podrobnosti za izvedbo Lisice v novem okolju. Tehnični del ekipe si je ogledal razmere na progi, ki jih je ocenil kot zelo primerne. Na progi je okoli 60 centimetrov snega, ki ima primerno sestavo. A se ne nameravamo zaustaviti pri sami izvedbi tekme. V nadaljevanju se bom sestal s kranjskogorskim županom in s predstavniki upravne enote - skušali bomo izpeljati vsaj eno javno žrebanje številk s koncertom. Predvidoma v soboto, ko bo živo tudi zaradi začetka zimskih počitnic," pravi Vilar.

Pol dela za Štajerce, pol za Gorenjce

Vodja tekmovanja Mitja Dragšič je znova gostil snežnega kontrolorja Markusa Mayrja. V skupini, ki je pregledovala razmere na smučišču, je bil tudi Aleš Vidic, vodja priprave prog na Pokalu Vitranc. Tam bodo čez mesec dni gostili moški tekmi za svetovni pokal, v zadnjih dneh pa so smučišče izdatno zasneževali. "Kranjskogorci smo pri tekmi konec tedna samo v pomoč. Pri pripravi proge si bomo delo nekako porazdelili, 50 odstotkov vsega bo opravila mariborska ekipa," je bil včeraj kratek Vidic.
Avtobus z delavci je iz Maribora krenil včeraj ob 15. uri. V njem so bili člani ekipe Andreja Rečnika, sami prekaljeni Pohorci. Zrela leta so spet nekoliko razredčila njihovo vrsto. Ko so lani poleti po pohorskih progah pobirali kamenje in jo pripravljali na zimske pogoje, so se zadnjič prešteli - najmlajši med njimi je imel 56 let. Zato so bili tokrat na poti proti Gorenjski tudi Branikovi učitelji smučanja. V naslednjih dveh dneh jih čaka veliko dela. V avtobus so med drugim spravili injicirno desko, s katero bodo že danes navsezgodaj začeli progo preparirati z vodo. Še en balken si bodo sposodili pri Kranjskogorcih in ni vrag, da bo že čez dan proga primerno zalita. Preparacija bo učinkovita, četudi temperature ozračja takrat ne bodo pod nič stopinj. Sneg ima zmeraj primerno temperaturo, da voda v njem zmrzne.

Srečko Vilar, Markus Mayr in Mitja Dragšič so se včeraj spet sestali, toda ne v Mariboru, v Kranjski Gori.
Igor Napast

Kranjskogorci: Pomagali bomo sto na uro

Da je bila selitev veleslaloma in slaloma za svetovni pokal iz Maribora v Kranjsko Goro pravilna odločitev, so bili včeraj prepričani domala vsi, ki se na take stvari spoznajo. Srečko Medven, generalni sekretar Pokala Vitranc, je med njimi: "20.000 evrov bi dal iz svojega žepa, samo da bi bila Lisica v Mariboru. Mi nismo v ničemer navijali za selitev. Vodstvo mednarodne smučarske organizacije se je preprosto odločilo, kot se je. In niso se zmotili. Pogoji v Mariboru so zelo težki, tam pripraviti tekmo bi bilo skorajda nemogoče. Če bi se zgodila odpoved, bi to pomenilo slovo od Zlate lisice. Ko so se torej v petek odločili za Kranjsko Goro, me je poklical Vilar in mi povedal, da je varianta, kako bi lahko tekmo obdržali v Sloveniji. Mi smo samo rekli, da bomo pomagali - sto na uro. Vsem nam je pomembno, da tekmo rešimo, obdržimo v Sloveniji."

Vilar: Presenečenj ne pričakujemo več

Da je bilo tekmo treba seliti, se je najbolj nazorno pokazalo včeraj. Na Štajerskem so se temperature povzpele do 16 stopinj. Okrepljen južni veter ni samo lizal snega s proge; podiral je tudi drevesa in ogrožal prebivalce. Čez dan je na progo v Areni na Pohorju sijalo sonce.
Na Gorenjskem so bile temperature do deset stopinj. V Kranjski Gori je čez dan rosilo, vetra je bilo občutno manj, do deset metrov na sekundo. Proti večeru se je zjasnilo, temperature bi se po napovedi morale ponoči znižati do ledišča. Danes čez dan bodo še nad ničlo, ponoči bo že začelo zmrzovati in jutri naj bi tudi čez dan tako ostalo. Vse to bo omogočilo primerne pogoje za sobotni veleslalom in nedeljski slalom. "Pa to ne bo kmečka tekma, to bo spet lep športni dogodek za Slovenijo. Priprave tečejo po novem načrtu. Presenečenj ne pričakujemo več, četudi bi se v četrtek vreme znova poslabšalo. Konec tedna bodo temperature okoli ledišča, suho bo in znova bomo promovirali Zlato lisico in svetovno smučarijo," je zaključil Srečko Vilar.
V ciljni areni v Podkorenu so včeraj že postavljali tribuno za gledalce in ekipa Expo biroja se je lotila postavitve velikega šotora - ta bo skupen za tekmovalke in za goste prireditve. Ljudi ob progi bo dovolj, konec tedna bodo v Kranjski Gori tudi dolgoletni člani ekipe izpod Pohorja, ki so primerni za sodnike in za lažja opravila. Tekmovalke bodo v petek dopoldan progo tudi preizkusile. Na smučišču ob njej bo mogoče takrat trenirati. V preteklih dneh so smučišče izdatno zasneževali, saj je bilo v Kranjski Gori precej hladno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta