Jedilna miza za vse leto, ne le praznike

Oglasno sporočilo
12.12.2022 09:13

V prazničnem decembrskem času je zvezda naših domov – kaj pa sicer?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miza, izdelana iz akacijevega lesa, ki je znan po svoji trdnosti in bogatih vzorcih, bo nedvomno pritegnila poglede. Tovrstnemu materialu se najbolj prilega razgibana, asimetrična oblika, ki spominja na obliko drevesa.
Arhiv Proizvajalca

Jedilne mize so predvsem v prazničnem času prave junakinje našega doma. Zaslužne za gostovanje vsake bogate družinske pojedine, božičnega zajtrka s širšo družino, prazničnih kosil, domačih proslav, družabnih večerov s prijatelji in številnih drugih priložnosti. Prav zato je pomembno, da je vaša jedilna miza primerna za vsako od njih, od vsakdanje rabe do gostovanja večje družbe. Ali zdaj že pogledujete proti vaši jedilni mizi in ugotavljate, da je skrajni čas za menjavo? Zbrali smo nekaj osnovnih usmeritev, da boste lahko hitro našli popolno jedilno mizo za svoje potrebe – še pravočasno za božični večer!

Od podeželske koče do industrijsko oblikovanega stanovanja – kakšen material izbrati?

Jedilna miza je pomemben kos domačega pohištva in kot taka, osrednja družabna točka vašega doma. V tako zavidljivem položaju je njena naloga tudi, da dopolnjuje dizajn vaše jedilnice, vaš okus in slog notranjega oblikovanja v vašem bivališču. Ker je trg pohištva preplavljen z najrazličnejšimi jedilnimi mizami, je izbira najboljše mize lahko precej naporna. Če želite najti najboljšo jedilno mizo zase, je vsekakor prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti – kateri material je pravi?

Kot prvo, imajo jedilne mize lahko bodisi celosten dizajn, bodisi dizajn, ki uporablja različne materiale za, denimo, mizno ploščo in okvir mize ali noge.

Jedilna miza: trden akacijev les

Miza, izdelana iz akacijevega lesa, ki je znan po svoji trdnosti in bogatih vzorcih, bo nedvomno pritegnila poglede. Tovrstnemu materialu se najbolj prilega razgibana, asimetrična oblika, ki spominja na obliko drevesa.
Arhiv Proizvajalca

1.    Les

To je brez dvoma najbolj priljubljen material za mizne plošče. Les je vsestranski; lahko je trši in bolj kompakten, lažji in tanek ali kompoziten. Če se odločite za leseno jedilno mizo, je naše toplo priporočilo trden, gost les. Pri nas so najpogosteje na voljo hrast, javor, oreh in češnja. Trd les je privlačen in dolgotrajen, njegova slabost pa je, da so tovrstne jedilne mize znatno dražje od sorodnih primerkov iz mehkega in kompozitnega lesa.

2.    Steklo

Steklena mizna plošča je moderna, zračna in elegantna ter enostavna za čiščenje. Miza s stekleno ploščo ima lahko tudi močno razločno ogrodje, od kamnitega do lesenega in kovinskega, s čimer lahko že sama po sebi v prostoru ustvari močan vtis. Slaba stran stekla je predvsem, da ga boste morali pogosto čistiti, saj se nanj radi oprimejo odtisi prstov, maščoba in prah.

3.    Kovina

Kovina je relativno redka možnost za samo ploščo jedilne mize, če pa nanjo naletite, je to vsekakor čvrsta in trpežna izbira. Ne gre zanikati, da je izredno moderna, povrh tega pa izjemno odporna na madeže (dokler je narejena iz nerjavečih kovin). Če je vaša jedilnica zasnovana v industrijskem ali dramatično modernem stilu, je kovinska mizna plošča popolna zanjo.

4.    Marmor

Marmor ni samo za kuhinjske pulte. Danes je marmor običajen material za posebne luksuzne modele jedilnih miz. Marmor ima eleganten bogat ton. Je tudi enostaven za čiščenje. Nekatere druge sorodne vrste na osnovi kamna vključujejo tudi mizne plošče iz granita in oniksa.

5.    Laminat in drugi sintetični materiali

Laminatna miza se prilega različnim slogom in proračunom. Laminatne mizne plošče imajo različne plasti materialov, ki lahko vključujejo PVC, visoko odporni melamin in nekaj lesnih vlaken. Laminat je trden in vzdržljiv. Ker je sintetični material dokaj vzdržljiv, lahek in cenejši od drugih, je dandanes vse večji trend sintetičnih jedilnih miz. Ta material je mogoče narediti tako, da spominja na organske materiale, kot so les, tikovina itd.

Stil je en sam – vaš!

Jedilna miza: Iverna plošča

Jedilne mize z iverno ploščo so običajno lažje, minimalistične in cenovno ugodne, zato se odlično prilegajo stanovanjskim prostorom, mladim parom in družinicam.
Arhiv Proizvajalca

Jedilna miza: Konstruiran les

Da bo vaša jedilnica resnično unikatna, lahko poskrbi konstruirana lesena miza.
Arhiv Proizvajalca

Jedilna miza: bela

Jedilna miza s čistimi in preprostimi linijami, bo odlična izbira za manjšo jedilnico ali kuhinjo z minimalistično opremo.
Arhiv Proizvajalca

Jedilna miza: visok sijaj

Sijoča, do popolnosti zglajena miza je zavidanja vreden eleganten dodatek vašemu domu, za ohranjanje takšnega sijaja in v izogib prask pa je treba vestno uporabljati podlage za krožnike in kozarce.
Arhiv Proizvajalca

Jedilna miza: videz hrasta

Miza, izdelana iz močnih MDF plošč, je zelo stabilna, trajna in enostavna za čiščenje.
Arhiv Proizvajalca

Stil jedilne mize je pomemben vidik pri izbiri, saj je to vaša priložnost, da v prostor vnesete centralni kos pohištva, ki bo izžareval vašo osebnost. Izberite slog, ki ustvari želeno vzdušje in se sklada s preostankom domačega pohištva. Med splošnimi slogi lahko večino miz uvrstimo v naslednje stile:

1.    Jedilna miza na podstavku

Jedilne mize na podstavku običajno podpira en sam steber. Prve tovrstne mize na podstavkih so bile uporabljene za odlaganje svečnikov v središče in so imele okrogle ali ovalne mizne plošče, novejši modeli pa imajo namizne plošče različnih oblik in velikosti. Mize na podstavku običajno uporabimo v jedilnicah z omejenim prostorom, saj zavzamejo manjši del tlorisa in niso zelo dolge. Nekatere mize na podstavku imajo za večjo fleksibilnost vseeno možnost podaljšanja dolžine z dodatno mizno ploščo.

2.    Kmečka miza

Kmečke mize so težke in rustikalne, ki so pogosto zgrajene iz celovitega obnovljenega kosa lesa, da dajejo mizi videz starosti. Večina kmečkih miz ima pravokotno mizno ploščo in debele, čvrste noge. Noge so bodisi standardni stebri, ki jih po dolžini mize podpira centralni nosilec, ali noge v obliki črke X za dodatno podporo. Glavne prednosti teh miz so njihova vzdržljivost in rustikalni šarm, ki vnaša posebno noto domačnosti in tradicije v vsak prostor.

3.    'Shaker'

Mize 'Shaker' so bile ustvarjene za preprostost in funkcionalnost. Nimajo estetskih vstavkov ali rezbarij; dizajni so preprosti, funkcionalni in narejeni tako, da trajajo. Zaradi teh lastnosti so takšne jedilne mize običajno čvrste in pogosto ročno izdelane iz bora, javorja, češnje ali cedre. Pogosto imajo pravokotno mizno ploščo, medtem ko so noge ali nosilci lahko različno razporejeni. Minimalistična zasnova 'Shaker' miz je podobna številnim sodobnim stilom, vendar ima pogosto ravne črte namesto krivulj, zaradi česar je videti bolj robustno.

4.    Industrijski stil

Industrijske jedilne mize so najpogosteje večje in težje, kar zagotavlja večjo stabilnost celotne konstrukcije. Nekatere industrijske mize imajo leseno mizo s kovinskimi nogami ali nosilci, druge pa so v celoti izdelane iz recikliranih kovin. Ime stila izvira iz dejstva, da je večina industrijskih kosov pohištva izdelanih iz materialov, ki so povezani z gradnjo. Noge mize, denimo, so lahko izdelane iz kovinskih nosilnih tramov, medtem ko je mizna plošča lahko izdelana iz robustne lesene plošče. Te mize so lahko tudi videti, kot da so bile uporabljene v industrijskem okolju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta