Bitka s kilogrami se začne na krožniku: Zakaj si je dobro tu in tam vendarle privoščiti kak košček "pohanega"

Bonbon Bonbon
05.01.2023 06:00

Zdravo hujšanje je dolgotrajen proces na podlagi preprostega računa: telo mora dobiti manj kalorij, kot jih ob primerni telesni aktivnosti porabi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ob prvih toplih dneh, ko že razmišljamo, da bomo kmalu odložili zimske plašče, marsikoga prešine misel, kako neki "odložiti" tudi odvečne kilograme, ki so se nabrali čez zimo. Seveda, hrana je v zimskih mesecih nekoliko bolj kalorična, gibanja je praviloma manj kot v preostalem delu leta in posledice so hitro vidne, bodisi na tehtnici bodisi na pasu. In ker je do prave pomladi, ko je tudi naša obleka bolj lahkotna, še kar nekaj tednov, je zdaj morda pravi trenutek za nekaj stavkov o zdravem oziroma primernem hujšanju, ki nas konec koncev pripelje tudi do za naše telo najbolj primernega, predvsem pa zdravega načina prehranjevanja in nam primerno težo, predvsem pa dobro počutje in zdravje, zagotavlja na dolg rok. In se nam potem ni treba ob vsakem začetku pomladi ukvarjati z mislijo, s katero dieto sneti odvečne kilograme. Seveda je teorija eno in praksa nekaj povsem drugega, vendar nekaj preprostih nasvetov o zdravem hujšanju verjetno ne bo odveč.

Počasi se daleč pride

Strokovnjaki kot zdravo ocenjujejo hujšanje, če v enem tednu izgubimo okoli pol kilograma telesne teže. Na ta način, z zmernostjo torej, postopoma tudi spreminjamo svoje prehranjevalne navade, in če to počnemo počasi in postopoma, jih lažje ohranimo na dolg rok. In tako poskrbimo tudi za zdravje, ne le za primerno telesno težo. Če se hujšanja lotimo preveč odločno, z željo, da čim hitreje izgubimo čim več teže, so takšni ukrepi za telo samo škodljivi, saj dolgo tega ne zdržimo. In znova pridobimo z muko izgubljene kilograme, običajno še kakšnega zraven.

Profimedia

Ko želimo shujšati in potem ohraniti primerno telesno težo, se moramo hujšanja lotiti z majhnimi koraki, postopoma. Vedno in vselej pa velja enak, nadvse preprost račun: vnesti moramo manj energije, kot je telo porabi za delovanje. To je alfa in omega zdravega hujšanja, ne glede na vse mogoče diete, nasvete, jedilnike, pripomočke in kar je še podobnih načinov, ki naj bi nam pripomogli h kakšnemu kilogramu manj. In raznovrstnost živil seveda, manjkati ne sme nobena skupina. Hitre, drastične diete so morda primerne le, ko s težo in zdravjem sicer nimamo večjih težav, ampak se želimo po praznikih ali občasnih prenajedanjih znebiti zgolj nekaj kilogramov.

Grešiti je človeško, občutek pa božanski...

Če se v glavnem držimo določenega, telesu ustreznega načina prehranjevanja, lahko občasno tudi grešimo, si torej privoščimo tudi nezdravo hrano, pa ne bo nikakršnih posledic. In to lahko počnemo povsem brez slabe vesti - navsezadnje bi se zavoljo odrekanja hrani, ki jo imamo sicer radi, pa ne sodi med najbolj zdravo, lahko slabo počutili (seveda, prepovedan sadež je najslajši), se po nepotrebnem obremenjevali in se tako samo še izgubljali v krogu "kaj smem in česa ne". Občasni grehi ne bodo pustili posledic, zato si tudi med prehodom na zdrav način hujšanja in prehranjevanja tu in tam kar privoščimo čokolado, ocvrtega piščanca, kos potice, kotlet z mastnim robom ali kar nam pač najbolj tekne. Samo s količino ne pretiravajmo in v navado naj nam taki občasni grehi ne preidejo, pa bo vedno vse v najlepšem redu.

Brez gibanja ne bo šlo

Vse našteto pa ne bo imelo pravega učinka, če ne bomo poskrbeli tudi za primerno gibanje. Izgovor, da zaradi službenih in drugih obveznosti nimamo časa, je samo za lase privlečen. Z majhnimi, na prvi pogled neopaznimi koraki se da veliko narediti. Če nič drugega, namesto dvigala ali tekočih stopnic uporabimo običajne stopnice. Avto parkirajmo nekoliko dalje od mesta, kamor smo namenjeni, tako da del poti prehodimo. Na krajše poti po mestu se iz službe napotimo peš, če med hojo pospešimo tempo, toliko bolje. Tudi iz službe ali v službo se podajmo peš, če so razdalje prevelike, opravimo peš le del poti. Za začetek bo dovolj, če dva-, trikrat na teden poskrbimo za uro zmerne ali hitre hoje. To je seveda najmanj, kar lahko naredimo. Če bomo kolesarili, plavali, tekli, rolali, se odločili za aerobiko, pilates ali katero drugo obliko razgibavanja, bomo telo samo še dodatno stimulirali k izrabi energije in s tem dosegli večkratno korist: manj kilogramov, boljšo telesno pripravljenost in posledično dobro počutje, kar samo krepi zdravje. Če se bomo odločili še za redno telovadno, bomo poskrbeli še za krepke mišice.

Zdravo ne pomeni pusto

Mnogi sicer zmotno mislijo, da jim bo obiskovanje fitnesa in savne že samo po sebi pomagalo pri izgubi kilogramov. Nekoliko morda že, a če ne bodo spremenili prehranjevalnih navad, želenega učinka gotovo ne bo. Enako velja za različne masažne naprave, elektrostimulatorje in podobne pasivne metode. Dokazano je namreč, da se kalorije, razen za bazalno presnovo, porabljajo samo z delom mišic. Bolj ko je to intenzivno, večja je poraba energije.

Profimedia

Maščobne zaloge, pravzaprav energija, ki si jo je telo shranilo, ko smo ga pitali z več hrane, kot jo je potrebovalo, se manjšajo samo z aktivnostjo mišic in pri tem ni pomembno, ali se zelo potimo ali malo manj, glavno je, da migamo. In pri tem torej upoštevamo, da se zdravo hujšanje začne in konča na krožniku. Glede na dostopnost številnih sestavin pa je že zdavnaj šlo v pozabo prepričanje, da je zdrava hrana predvsem pusta in neokusna. Resnica je daleč od tega - pisan, s pravo mero pripravljen obrok, ki vsebuje vse, kar naše telo potrebuje, je lahko ne samo zdrav, temveč tudi paša za oči. Ampak premik je treba doseči v glavi, to je tudi res.

Jojo efekt

Večina tistih, ki se lotijo stroge shujševalne diete, pozablja, da takega načina prehranjevanja ne bodo dolgo vzdržali. Da jih torej po izgubi kilogramov čaka še bitka za ohranjanje doseženega. S prehodom na drugačen režim prehranjevanja od tistega med dieto pa se pojavi tako imenovani jojo efekt: ob večji količini hrane, kot je je bilo telo vajeno med strogim režimom, si začne kopičiti zaloge za morebitne "hude čase", kilogrami se počasi vrnejo, velikokrat se jih postopoma nabere še več, kot smo jih imeli pred dieto. In tako se znajdemo v začaranem krogu nenehnih diet in nenehnega ponovnega pridobivanja kilogramov. Zato je režim prehranjevanja po dieti toliko bolj pomemben od tistega med dieto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta