Brezhiben videz: Kot obleka tudi čevlji oblikujejo postavo

Urška Kereži
26.03.2020 04:56

Da različne vrste obutve različno vplivajo na držo telesa, obremenitev hrbta, kolen in stopal, občutimo. Kako pa je s silhueto in vtisom, ki ga naredimo na okolico?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če kdo, potem kultni oblikovalec čevljev Manolo Blahnik zagotovo ve, kako si s čevlji zagotovimo brezhiben videz in prisotnim vzamemo sapo, ko vstopimo v prostor. Že pravljica o Pepelki namreč uči, da vsak par čevljev ni za vsako damo, in z njo se strinja tudi Blahnik, ki je v enem od intervjujev povedal: "Če denimo opazim, da ženska ne zna hoditi v visokih petah, ji nadvse diskretno prišepnem: 'Čudovito ste videti, gospodična, ampak nekaj v tej sliki vseeno ni v redu.' Nadvse obzirno ji potem priporočim nižje pete ali celo čevlje z ravnimi podplati, ki so lahko prav tako elegantni kot obutev z visoko peto." Sloviti španski modni oblikovalec torej zelo dobro ve, kako narediti seznam za šoping spomladanskih čevljev, s katerimi bomo pritegnile številne poglede. Tako kot popolne kavbojke mora namreč tudi popoln par čevljev skriti napake in pokazati najboljše.

Profimedia

Za nizke in drobne

Če ste vitke in nizke rasti, si zapomnite le eno - višina. To pomeni, da so za vas kot naročene platforme ali tako imenovani wedge čevlji s polno peto in čevlji brez paščkov, s katerimi se izognete ločeni liniji med čevljem in nogo, ki navidezno skrajša oziroma preseka noge. Izjema so le gladiatorke v višini gležnjev, ki so videti odlično na ozkih gležnjih. Izbirajte tudi čevlje z zaobljeno konico, saj je zašiljena včasih lahko videti precej čarovniško. Če imate rade udobje, obujte balerinke in jih kombinirajte s krilom, ki sega čez kolena, sicer bodo noge videti še krajše.

Za nizke in čokate

Včasih je težko najti čevlje, ki bi vam ustrezali, če so noge kratke. Izberite povsem enostavne modele s peto v svetli barvi ali z edinstvenim potiskom, ki bo pritegnil pozornost. Tudi škornji, ki se končajo tik pod kolenom, so za vas, na splošno pa se raje izogibajte ploščatim gladiatorkam in ravnim podplatom, saj bodo noge videti krajše in širše. Tistim z močnejšimi meči balerink ne priporočamo.

Shutterstock

Za visoke in vitke

Najprej pozabite na mit, da visoka dekleta ne smejo nositi visokih pet. Dolge noge so v visokih petah videti naravnost čudovito. Ker primerno višino že imate, lahko brez težav nosite tudi balerinke. Ozka meča pa poudarite s širokimi škornji, ki segajo do sredine meč. Izogibajte se visokim platformam in izjemno širokim petam, ki gležnjem ne bodo naredile usluge.

Za visoke in športne postave

Noge športnice veljajo za izjemno seksi. Prav tako imajo ženske z mišičastimi nogami običajno tudi privlačno in čvrsto zadnjico. Za podaljšanje zato izberite izjemno visoke pete, po možnosti z zašiljeno konico, ki bo noge navidezno zožila. Druga opcija so tudi že omenjeni wedge čevlji s polno peto, ki naj bo visoka le nekaj centimetrov. Tistim z močnejšimi meči je včasih težko najti čevlje, ki segajo do kolen ali celo čez, saj so hitro pretesni in neudobni. Najbolje je, da izberete usnjene, ki imajo pri strani zadrgo za lažje obuvanje in sezuvanje. Izogibajte se tudi zaobljenim salonarjem in zelo nizkim petam, ki vam bodo navidezno dodale nekaj kilogramov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta