Če ne greste na veliko potrebo vsak dan ob približno istem času, se vam obetajo težave

Bonbon Bonbon
12.10.2022 06:00

Črevesje je dobro navaditi na iztrebljanje ob približno istem času: zjutraj, takoj ko vstanemo, po zajtrku, po kosilu ali zvečer pred spanjem. Pozorni moramo biti predvsem na prehrano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Obstipacija (zaprtje) je dokaj pogost problem, še zlasti pri ženskah, izraža pa se z manjšim številom opravljanja velike potrebe, trdoto blata in oteženim iztrebljanjem, izpraznjevanjem črevesja. Zaprtje najpogosteje povzročijo spremembe običajnih, vsakodnevnih navad (denimo potovanje, začasno negibanje, preobilni obroki), uživanje določenih zdravil, denimo sedativov ali pripravkov proti kislinam, ali pa razne bolezni, na primer sladkorna bolezen, tumorji, sindromi razdraženega črevesja, multipla skleroza, divertikuloza itd.

Obstipacija lahko povzroči druge, nadvse neprijetne bolezni, kot so analna fisura, torej poškodba sluznice analnega kanala, rak danke in dokaj pogosto hemoroide. Tako nastane začarani krog, zaradi katerega se zdravstveno stanje le še slabša. Trdo blato povzroča fisure in hemoroide in zato postaja izpraznjevanje črevesja nadvse boleče, zaradi česar prelagamo veliko potrebo, to pa blato še bolj strdi.

Med ženskami je več žrtev zaprtja kot med moškimi, vendar ne le zaradi hormonskih sprememb v določenih obdobjih življenja, med puberteto in menopavzo, marveč tudi zaradi nosečnosti: zaradi pritiska zarodka na želodec in črevesje. Bruhanje v nosečnosti in povečana potreba po tekočini težave z zaprtjem še poslabšata. Prav zato zdravniki opozarjajo: preprečevanje obstipacije med nosečnostjo je izredno pomembno tudi zaradi možnih posledic za mater in zarodek (hemoroidi, analne fisure, okužbe črevesja zaradi predolgega zadrževanja blata v črevesju).

Profimedia

Pozornost mora veljati predvsem prehrani: ta mora biti bogata z vlakni in vodo. Nosečnica lahko - pod nadzorom zdravnika - po potrebi uživa tudi topljiva vlakna, saj ta z vsrkavanjem velike količine vode ustvarjajo nekakšen gel, ki zmehča blato in olajša izpraznjevanje črevesja.

Trideset gramov vlaken na dan

Za preprečevanje in zdravljenje obstipacije je najpomembnejša uravnotežena in zdrava, dietna prehrana. Njene osnovne sestavine so vlakna in voda.

Vlakna so snov, ki sodi v skupino ogljikovih hidratov, vsebujejo pa jo številna živila: stročnice, zelenjava, sadje, žitarice, kruh, rž in integralne testenine. Vsi ti pomagajo ohraniti mehkost blata, ker zadržujejo vodo, izboljšujejo tonus mišic črevesnih sten in spodbujajo prehod blata skozi črevesje do danke in zadnjika (anusa). Za učinkovito zdravljenje in preprečevanje zaprtja zadošča zaužitje okoli 30 gramov vlaken na dan.

Voda: Če povečanega uživanja vlaken ne spremlja tudi pitje več tekočine, si lahko zdravstveno stanje poslabšamo. Nutricionisti priporočajo, da bi morali na dan popiti okoli dva litra tekočine. Večji del vode se absorbira v debelem črevesu, torej je voda v blatu samo manjši del skupne količine tekočine. Če hočemo povečati delež vode v blatu (samo tako bo to redkejše in bo izpraznjevanje črevesja lažje), moramo organizmu zagotoviti večjo dnevno količino tekočine. Skupno delovanje vlaken in vode lahko občutno pospeši prehod blata skozi črevesje proti zadnjiku in poskrbi, da je izločanje blata lažje in manj boleče.

Žrtev zaprtja so pogosto tudi ljudje, ki se ne gibljejo dovolj. Zato bi morali tisti, ki veliko časa presedijo, vsak prosti trenutek izkoristiti za gibanje. To ne pomeni, da bi se morali vpisati na fitnes ali se ukvarjati s kakim športom: zadošča že hoja do stanovanja, namesto da se tja peljete z dvigalom, ali sprehod do delovnega mesta ali prodajalne, namesto da se tja odpravite z avtomobilom, da vsak lep dan izkoristite za sprehod ali kolesarjenje. Črevesje je dobro navaditi na iztrebljanje ob približno istem času: zjutraj po vstajanju, po zajtrku, po kosilu ali zvečer pred spanjem. Pomembno si je torej pridobiti reden ritem in se ga tudi držati, na pa da bi potrebo po iztrebljanju prelagali ali potlačevali - razen seveda izjemoma.

Profimedia

Samo ko je resnično nujno, lahko sežemo po laksativih, torej pripravkih za pospeševanje iztrebljanja. Vendar pri tem ne smemo pretiravati, vedno pa se za to možnost odločimo po dogovoru z zdravnikom. Dolgotrajno, prepogosto ali nepravilno uživanje teh pripravkov lahko povzroči razdraženost črevesja in nekakšno zasvojenost, zaradi katere bi lahko iztrebljanje brez laksativov postalo problem. Laksativi so zmeraj sredstvo za kratkoročno odpravo zaprtja, po njej morate črevesje po naravni poti spodbujati k iztrebljanju.

Potreba po hrani je eden osnovnih človekovih (in živalskih) nagonov, usmerjen k ohranjanju funkcij telesa oziroma organov. Zato je pravilno delovanje prebavil izjemno pomembno: omogoča namreč vsrkavanje vseh hranljivih snovi, njihovo dovajanje v krvni obtok in od tam v vsako telesno celico. Četudi se zvišuje zavest o pomembnosti prehrane pri preprečevanju in zdravljenju številnih bolezni, pa je žal hkrati vse več obolenj prebavil, denimo primerov dispepsije (prebavnih motenj), gastritisa (vnetja želodčne sluznice) ali čira.

Večina živil, ki jih zaužijemo, se spremeni v enostavne hranilne snovi, ki potem prek krvi prispejo do vseh telesnih celic in se spremenijo v energijo, potrebno za številne življenjske funkcije. Ta zapleteni proces imenujemo prebava, poteka pa v organih, znanih kot prebavila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta