Tiktakajoče skrite bombe: Za nekatere bolezni so ženske bolj dovzetne

Bonbon Bonbon
06.09.2022 06:23

Veliko dejavnikov vpliva na zdravstvene težave žensk, k mnogim spoznanjem o tem, kako jih lahko preprečimo in zdravimo, pa strokovnjaki dodajajo tudi nova.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V skrbi za zdravje nasvetov ni nikoli preveč. Seveda pa jih je treba upoštevati. Pri mnogih boleznih so ženske še posebno ogrožena skupina.

Alkohol

Po prehodu v menopavzo majhne količine alkohola ščitijo srce, velike količine pa so lahko nevarne. Statistike kažejo, da vsaka peta ženska tedensko zaužije več od priporočene količine alkohola. Raziskave so pokazale, da so ženske bolj občutljive za učinke alkohola od moških, zato so tudi bolj dovzetne za obolenja jeter in poškodbe možganov, ki jih povzroča. Alkohol hkrati povečuje tveganje za pojav raka na dojkah in osteoporoze.

Ledvični kamni

Ledvični kamni se pojavijo pri eni od dvajsetih žensk, navadno v starosti od 50 do 60 let. Nastanejo zaradi zastajanja in kristaliziranja odpadnih snovi iz urina. Ni nujno, da pri tem opazimo kakšne simptome, lahko pa povzročajo močne bolečine na levi ali desni strani trebuha, medtem ko se v urinu pojavlja kri. Večinoma se kamni z urinom sami izločijo iz telesa, kar je navadno boleče. Večje kamne lahko razbijejo z ultrazvokom ali laserjem.

Bolezni pljuč

Zaradi raka na pljučih danes umre več žensk kot zaradi raka na dojkah. Zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni, ki je sicer neozdravljiva, vendar jo je mogoče preprečiti, ker je predvsem posledica kajenja, umre vsako leto na tisoče žensk. V nekaterih evropskih državah je ta bolezen četrti najpogostejši vzrok smrti žensk. Starejši ko smo, bolj strmo se vzpenja krivulja tveganja, da zbolimo za rakom na pljučih, enako pa velja tudi za kronično obstruktivno pljučno bolezen.

Profimedia

Cink

Cink je zelo pomemben za zdravje žensk. Nujen je za delovanje imunskega sistema, proizvodnjo insulina in prostaglandinov, ki uravnavajo proizvodnjo hormonov in vnetne procese. Sodeluje pri absorbciji kalcija, zato je ključen za razvoj kosti. Stres, kajenje in alkohol lahko znižajo raven cinka v organizmu. Cinkov oksid je pogosta sestavina krem za zaščito kože: če ga nanesemo v tankem sloju na nos ali ustnice, celo v skrajnih razmerah preprečuje izsušitev in pokanje kože. Cink je pomemben pri zdravljenju makularne degeneracije, očesne bolezni, ki se pojavlja s staranjem ter povzroči oslabitev in izgubo vida. Dovolj cinka boste organizmu zagotovili s pestro in uravnoteženo prehrano, pa s kakšnimi prehranskimi dodatki.

Depresija

Od pet do deset odstotkov prebivalstva trpi zaradi depresije, vendar obstaja zanjo pri ženskah enkrat večje tveganje kot pri moških. Zdravniki spodbujajo ženske, da govorijo o svojih čustvih, saj je to v veliko pomoč. Depresija in tesnoba sta motnji, ki ju lahko odpravimo celo brez zdravil.

Sladkorna bolezen

Ta bolezen je tempirana bomba, saj je pri vsakem četrtem obolelem ne ugotovijo in ne zdravijo. Novi primeri se pojavljajo vse pogosteje, obenem s porastom telesne teže in odsotnostjo gibanja. Sladkorna bolezen povečuje nevarnost za bolezni srca in možgansko kap, lahko pa povzroči tudi hude in trajne poškodbe oči, ledvic in živcev. Ženske so še posebno ogrožena skupina. Po statistikah obstaja pri ženskah s sladkorno boleznijo za osem odstotkov večja verjetnost za razvoj bolezni srca in ožilja. Ker sladkorno bolezen tipa 2 v drugem obdobju, ki traja tudi do dvanajst let, zlahka spregledamo, ima do trenutka postavitve diagnoze 23 odstotkov žensk že težave s srcem in krvnimi žilami. Simptomi, ki nakazujejo na sladkorno bolezen, so pretirana žeja, pogosto odvajanje vode, utrujenost in zmanjšanje telesne teže. Če sumite, da imate to bolezen, prosite svojega zdravnika, naj vas napoti na testiranje.

Endometrioza

Približno tri odstotke žensk naj bi trpelo zaradi endometrioze. Gre za patološko stanje, pri katerem se tkivo maternične sluznice naseli v drugih delih organizma, kjer vsak mesec razpada in krvavi. Na tem mestu nato nastane boleče vnetje, posledica tega pa je nastanek zabrazgotinjenega tkiva. Velike količine rdečega mesa v prehrani povečujejo tveganje za endometriozo, medtem ko ga veliko sadja in zelenjave zmanjšuje.

Fibromi

Gre za vse nenevarne tumorje, ki jih pogosto najdemo pod kožo. Sestavljajo jih vezivne celice in kolagenska vlakna. Navadno jih preprosto odstranijo z operativnim posegom. Fibromom na dojkah pravimo fibroadenomi. Te sestavljajo žlezne tvorbe in obilno celično vezivo. Ženska, ki med samopregledovanjem v dojkah odkrije otrdlino, nikakor ne more vedeti, ali gre za nenevaren ali rakast tumor. Zato bi morala vsekakor takoj obiskati zdravnika.

Fibromialgija

Fibromialgija, za katero ni natanko znano, zakaj se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških, je sindrom bolečine v mišicah in kosteh. Vzrok bolezni še ni znan, na mestu bolečine pa ni opaziti nikakršnih sprememb. Fibromialgijo spremlja vrsta drugih težav: prizadeti ljudje se prebujajo nenaspani, z otrplimi mišicami, hitro se utrudijo in imajo številne simptome nevrovegetativnih motenj (potenje, rdečica kože, drhtenje rok...) Zdravijo jo z antirevmatiki, pomirjevali in fizioterapijo, največjo vlogo pa ima preprečevanje - veliko telovadbe in na splošno dovolj gibanja.

Profimedia

Glivične okužbe

Glivica Candida albicans je v telesu nenehno prisotna. Ta glivica ni nevarna, dokler je pod nadzorom našega imunskega sistema. Toda ko nadzorni mehanizmi odpovejo, lahko Candida povzroči številne težave. Najpogosteje izzove vnetje nožnice in mehurja ter boleče poškodbe na koži in v ustih.

Inkontinenca

Gre za nenadzorovano uhajanje urina. Najpogostejša je stresna inkontinenca, ki kljub svojemu imenu nima zveze s stresom. Povezana je s pritiskom, ki nastane v trebušni votlini, ko kašljate, se smejite ali telovadite. Ta oblika nenadzorovanega uhajanja urina pesti vsako peto žensko, starejšo od 40 let. Kljub temu jih zelo malo poišče pomoč, čeprav je lahko zdravljenje zelo učinkovito. Fizioterapevti svetujejo vaje za mišice medeničnega dna in nekatere druge oblike zdravljenja. Operacija je potrebna le, če vaje ne pomagajo. Ena od učinkovitih operativnih tehnik je vgradnja TVT (Tension-free Vaginal Tape). Gre za posebej oblikovani vaginalni trak, ki ga vstavijo med operacijo in ne povzroča nelagodja ter zategovanja. Trak namestijo pod sečnico, kjer tvori nekakšno visečo mrežo in ohranja sečnico v normalnem položaju. Poseg traja približno 30 minut in ga je mogoče izvesti v lokalni anesteziji.

Rak na jajčnikih

Znan je kot "tihi morilec", znanstveniki pa trdijo, da devet od desetih žensk, ki zbolijo za njim, občuti naslednje simptome: otečen trebuh, nenehen občutek napihnjenosti, pogosto uriniranje, lena prebava, včasih tudi slabosti, spremembe na blatu, nepojasnjena bolečina na območju hrbta in trebuha, pretirana utrujenost in nenavadne krvavitve. Te simptome bi morali vzeti zelo resno, še posebno če se pojavijo nenadoma in se nato pojavljajo pogosto.

Rak na maternici

Na srečo lahko raka na maternici ugotovijo razmeroma hitro in nato tudi zdravijo. Najpogosteje se pojavi v menopavzi, v skoraj 90 odstotkih pa ga odkrijejo zaradi nerednih krvavitev ali izcedkov. Drugi simptomi so bolečina in neprijeten občutek v spodnjem delu trebuha ter boleči spolni odnosi.

Profimedia

Menopavza

Zaradi hormonske nadomestne terapije je življenje v času menopavze manj nelagodno. Po najnovejših ugotovitvah jo je mogoče občutno omiliti z zdravim načinom življenja, predvsem z veliko gibanja. Neprijetne simptome, kot so navali vročine in potenje, učinkovito ublažijo pripravki iz nekaterih rastlin. Nočno potenje lahko omilite z vodo v razpršilu, ki jo hranite v hladilniku, ter z lahkotnimi spalnimi srajcami iz naravnih materialov. Tako izvedenci kot ženske z izkušnjami pa trdijo, da je menopavzo lažje prenašati ravno tedaj, če se z njo sprijaznite in jo imate za naraven pojav.

Obseg pasu

Izvedenci menijo, da je obseg pasu enako pomemben pokazatelj morebitnih bolezni kot indeks telesne mase. Če imate velik obseg pasu, obstaja pri vas večja nevarnost, da zbolite na srcu, za sladkorno boleznijo, rakom na dojki in endometriozo. Tveganje začne naraščati z vsakim dodatnim centimetrom nad 80 centimetri obsega pasu. Redna telovadba in znižanje telesne teže sta nujna, saj se obseg pasu z vsakim kilogramom manj v povprečju zmanjša za en centimeter.

Osteoporoza

Vsakih deset minut si na svetu ena ženska zaradi osteoporoze zlomi kost. Osteoporoza ali bolezen krhkih kosti si vsako leto izbere približno tri milijone novih žrtev, medtem ko vsaka druga ženska po 50. letu starosti vsaj enkrat doživi zlom. Za zdrave kosti sta nujna vitamin D in kalcij, vedno več pa je dokazov, da kosti pred krhkostjo dodatno ščiti uživanje večjih količin sadja in zelenjave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta